BEZ RUSKE HRANE NEMA STABILIZACIJE CENA Moskva insistira na nesmetanom izvozu njenih prehrambenih proizvoda i đubriva
Foto: mil.ru

Rusija je danas ponovila da insistira na nesmetanom pristupu svetskim tržištima kada je reč o njenom izvozu hrane i đubriva, nakon temeljne razmene mišljenja sa zvaničnicima UN u Ženevi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije navelo u saopštenju da li je Moskva spremna da obnovi Crnomorsku inicijativu dogovorenu u julu koja je Ukrajini omogućila da nastavi izvoz žitarica, koja ističe 19. novembra, preneo je Rojters.

RUSKE "IGRE GLADI" Tiha sabotaža stvara velike probleme za Ukrajinu


UN navode da je 10 miliona tona žitarica i druge hrane izvezeno iz Ukrajine u skladu sa sporazumom, što je pomoglo da se spreči globalna prehrambena kriza.

Rusija se, međutim, u više navrata žalila da su njene pošiljke žitarica i đubriva, iako nisu direktno na meti zapadnih sankcija, efektivno blokirane jer zbog sankcija nema pristup finansijama, osiguranju i lukama.

U saopštenju Moskve se navodi da su ukrajinske pošiljke žitarica i normalizacija ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda sastavni delovi jedinstvenog paketa mera za obezbeđivanje globalne prehrambene sigurnosti.

Moskva je dodala da je tokom jučerašnjih razgovora potvrđeno da bi samo obezbeđivanje nesmetanog pristupa ruske hrane i đubriva svetskim tržištima omogućilo postizanje stabilizacije cena i garancija za buduću žetvu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading