PENTAGON POTVRDIO Namerno „provociramo“ Rusiju na Arktiku
Printscreen/ YouTube

- Mi se namerno trudimo da delujemo provokativno, ali bez eskalacije. Pokušavamo da obuzdamo ekspanzivno ponašanje Rusije, pokazujući velike mogućnosti saveznika, izjavio je jedan predstavnik Pentagona.

Iz bombardera je lansirana raketa sa padobranom i tako je prvi put u Evropi demonstriran program „Rapid dragon“, u okviru koga se planira korišćenje standardnih procedura za lansiranje krstarećih raketa „vazduh-zemlja“.

Lansirana je raketa sa udaljenosti od 1.900 kilometara, a lansiranje je izvršeno na norveškom poligonu iza Polarnog kruga. Cilj vežbe je da se testiraju mogućnosti korišćenja grupacija čak i u slučaju napada na veliki broj snaga, na primer, na bazu „Ramštajn“, navodi list.

Ranije je predsednik Komiteta visokih zvaničnika Arktičkog saveta Nikolaj Korčunov izjavio, da NATO akcije na Arktiku mogu da isprovociraju vojne incidente. Naveo je, da predstavnici Severnoatlantske alijanse saradnju Rusije sa zemljama koje ne pripadaju Arktiku koriste kao izgovor za povećanje svog prisustva.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je rekao da je multinacionalna grupa NATO-a u blizini ruskih granica od februara porasla za 2,5 puta, premašivši 30.000 ljudi, i da postoji mogućnost da se još više poveća.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading