IZBORI U AMERICI Dojave o bombi i uznemiravanje na biralištima
EPA

Ovi izbori su veoma važni jer tradicionalno predstavljaju test o aktuelnom predsedniku. Međuizbori se održvaju na polovini predsedničkog mandata Džoa Bajdena.

Ubačeno više od 45 miliona predizbornih listića

Dok birači izlaze na birališta na dan izbora, više od 45 miliona predizbornih listića je već ubačeno u 47 država u kojima su brojke dostupne.

Predizborno glasanje je bilo nešto slabije nego 2018. godine. Međutim, još je prerano da se zna da li će ukupna izlaznost dostići nivo iz 2018. godine.

Postoji opasnost da 3.600 glasačkih listića u Filadelfiji bude odbijeno

Izborni zvaničnik u Filadelfiji je rekao za CNN da je skoro 3.600 glasačkih listića koji su poslati poštom u riziku da budu odbijeni zbog netačnih informacija, datuma koji nedostaju ili nedostajuće tajne koverte.

Kamala Haris izborni dan provodi u Los Anđelesu

Dok se Bela kuća sprema za moguće gubitke na dan izbora, potpredsednica Kamala Haris će izborni dan provesti u Los Anđelesu. Ona je grupama organizatora u ponedeljak rekla da će demokrate ostvariti pobedu.

Haris je utorak započela normalnom rutinom, tako što je odradila jutarnji trening. Potom je prisustvovala sastancima.

Ona će tokom dana dobijati novosti o izborima od osoblja iz Kalifornije.

Federalnim posmatračima na Floridi nije dozvoljen ulazak na biračka mesta

Zvaničnici Floride su upozorili američko Ministarstvo pravde da federalnim posmatačima nije dozvoljen ulazak na biračka mesta.

Izborni zvaničnici na Floridi su tvrdili da savezni zvaničnici nisu uključeni na listu ljudi kojima je dozvoljen ulazak na biračkamesta pa čak i ako se kvalifikuju.

Smatraju da je to kontraproduktivno i da bi potencijalno moglo da ugrozi poverenje u izbore.

Pretnja bombom na biralištu u Luizijani

Biralište u američkoj saveznoj državi Luizijana premešteno je iz jedne škole u drugu nakon što je primljena pretnja bombom.

Ovi među izbori su najskuplji u istoriji SAD

Izbori na polovini mandata predsednika SAD Džozefa Bajdena već su najskupilji u istoriji Amerike, a u zavisnosti od razvoja događaja mogli bi biti još skuplji, piše britanski list Gardijan.

List navodi da je za ovogodišnje izbore već potrošeno više od 16,7 milijardi dolara, što ove izbore čini skupljim za više od dve milijarde dolara u odnosu na izbore 2018. godine.

Tramp i Melanija glasali na Floridi

Bivši predsednik SAD Donald Tramp glasao je danas na međuizborima u Palm Biču na Floridi, zajedno sa svojom suprugom Melanijom Tramp.

Tramp je zastao da razgovara sa novinarima i rekao da očekuje „veoma veliku noć“ za republikance, te da će biti „veoma uzbudljivo gledati“.

"Mislim da ćemo imati sjajnu noć", rekao je Tramp.

Dojave o uznemiravanju i zastrašivanju na biralištima

Glasači u Severnoj Karolini prijavljuju uznemiravanje i zastrašivanje na biračkim mestima.

Dojave su zabeležene u nekoliko gradova, a vlasti kažu kako su incidenti izolovani i te da ih policija prati.

Bajden: Ovi izbori će decenijama uticati na SAD

Američki predsednik Džo Bajden se obratio biračima na svom završnom skupu u Merilendu i spomenuo važnost glasanja.

Ovo će oblikovati izbore u sledećih nekoliko decenija", rekao je Bajden.

Trenutno nema sajber pretnje na međuizborima za Kongres

Američke nadležne službe ne vide trenutno nijednu stvarnu sajber pretnju na glasanju na međuizborima za Kongres, izjavio je danas visoki savezni zvaničnik zadužen za sajber sigurnost.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je na početku glasanja da ne znači da neće biti nekih smetnji iako trenutno nema pretnje za infrastrukturu izbora.

Američka Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) saopštila je prethodno da nadgleda i izdaje bezbednosna upozorenja tokom današnjih izbora za Kongres, zbog zabrinutosti da bi potencijalno moglo doći do ometanja.

Izbori za Senat krajnje neizvesni

Danas se bira 35 novih senatora, 21 mesto sada drže republikanci, a 14 demokrate.

Na izborima za Senat je ishod krajnje neizvestan i demokrate se nadaju da bi tamo mogli da opstanu kao vladajući. U Senatu je sto predstavnika kojima mandat traje šest godina, pa se svake dve godine bira otprilike trećina njegovog saziva.

Ovde je odnos snaga 50-50, ali kako potpredsednica države Kamala Haris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska.

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading