VISOKOM ZVANIČNIKU ZABRANJEN ULAZAK U TURSKU Proveo šest sati na brodu, pa morao da se vrati - poručio samo jednu stvar
Epa/ VALDA KALNINA

Apostolos Cicikostas, prominentni član vladajuće Nove demokratije i guverner oblasti Centralna Makedonija, čije je sedište u Solunu, zaustavljen je, kada je trebalo da se iskrca u turskoj luci Izmir, gde je, u svojstvu zvaničnika EU, trebalo da predsedava 13. Evropsko-mediteranskom generalnom skupštinom (ARLEM).

Kako javljaju grčki mediji, Cicikostas je bio primoran da najmanje šest sati čeka na trajektu - na kraju se vratio kući. Grčko ministarstvo spoljnih poslova promptno je reagovalo i od svojih turskih kolega zatražilo objašnjenje zbog čega se Cicikostasu, koji je potpredsednik Evropskog komiteta regiona, čiji je ARLEM deo, brani ulazak u Tursku.

- Apostolos Cicikostas jutros je otputovao u Smirnu (Izmir) brodom koji Smirnu povezuje sa Solunom kako bi predsedavao Evro-mediteranskom konferencijom Komiteta regiona EU. Otputovao je ne samo kao grčki, već i kao evropski zvaničnik - stoji u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova od 5. novembra.

Turska granična policija saopštila je Cicikostasu da postoji zabrana za njegov ulazak u Tursku, a kada je tražio da mu se objasne razlozi, odgovor nije dobio, dodaje se u saopštenju. Nakon vremena provedenog u policijskoj stanici, Cicikostas je vraćen na brod.

„Regionalni guverner kontaktirao je Ministarstvo spoljnih poslova i relevantne agencije EU. Ni njima nije saopšten razlog za zabranu ulaska. Gospodin Cicikostas za sada ostaje na brodu i vratiće se u Grčku“, kaže se u saopštenju i dodaje se da grčko Ministarstvo spoljnih poslova „nedvosmisleno osuđuje“ pritvaranje i zabranu ulaska Cicikostasu uz očekivanja da turske vlasti pruže objašnjenje za takav tretman grčkog političara.

Prema navodima turske državne agencije Anadolija, reč je bila o „tehničkom problemu“ jer je Cicikostasovo ime slično imenu osobe kojoj je zabranjen ulazak u Tursku. Nakon što je nedoumica rešena, guverner Centralne Makedonije mogao je da se iskrca na tursko tle, ali on je to odbio.

- Hvala na podršci. Nakon akcija EU i Grčke, turske vlasti odlučile su da mi ukinu zabranu ulaska. Ipak, ostajem pri odluci da napustim Tursku i vratim se u Grčku - objavio je Cicikostas na društvenim mrežama.

I dok turske vlasti još uvek ćute o incidentu, grčki političari su podigli pravu buru protesta. Ministar za zaštitu građana Takis Teodorikakos izjavio je da se radi o jasnoj provokaciji susedne zemlje, a evroposlanica Marija Spirakis izjavila je da je zatražila da Evropska komisija raspravlja o ovom, kako ga je nazvala, „incidentu bez presedana“.

- Turska opravdanja više nisu ubedljiva... Očigledno je da se ovakva taktika zastrašivanja i nazadovanja demokratije ne može tolerisati i zbog toga tražim da Evropska komisija hitno zauzme stav - naglasila je ona.

Turski potez osudio je i gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis, koji se nalazi u poseti Istambulu i svom kolegi Ekremu Imamogluu.

- Nezamislivo mi je i teško razumljivo da jednom regionalnom guverneru i zvaničniku EU može da bude zabranjen ulazak u Tursku. Želim da verujem da će biti pružena objašnjenja, kao i izvinjenje - izjavio je on.

Imamoglu, pak, politički protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, obavezao se da će istražiti okolnosti pod kojima se incident dogodio, kao i da će o tome obavestiti javnost i, kako je rekao, sve balkanske gradove.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading