VAŠINGTON POST: Sjedinjene Američke Države u tajnosti nagovaraju Kijev na pregovore sa Rusijom
EPA

Sjedinjene Američke Države tajno ohrabruju Ukrajinu da signalizira otvorenost za pregovore s Rusijom, objavio je list Vašington post.

S druge strane, iz Stejt Departmenta su javno kazali da Moskva eskalira rat i da ne želi ozbiljno da se uključi u mirovne razgovore.

List je citirao neimenovane izvore koji su rekli da zahtev američkih zvaničnika nije imao za cilj da gurne Ukrajinu za pregovarački sto, već proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži podršku drugih nacija.

Američki i ukrajinski zvaničnici priznali su da je zabrana koju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo da se pregovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom izazvala zabrinutost u delovima Evrope, Afrike i Latinske Amerike, gde se posledice rata na troškove hrane i goriva najviše osećaju, navodi Vašington post.

UKRAJINA UŽIVO Vazdušna uzbuna u više regiona Ukrajine (FOTO/VIDEO)

"Umor od Ukrajine je stvarnost za neke od naših partnera", citira neimenovani američki zvaničnik.

Zelenski je 4. oktobra potpisao dekret kojim se formalno proglašava da je bilo kakav razgovor s Putinom "nemoguć", ali ipak ostavljaju otvorena vrata za razgovore s Rusijom.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije odmah komentarisao tačnost izveštaja.

Portparol Stejt Departmenta je, međutim, odgovorio na napis lista.

"Rekli smo to ranije i ponovićemo: dela govore više od reči. Ako je Rusija spremna za pregovore, trebalo bi da zaustavi svoje bombe i projektile i povuče svoje snage iz Ukrajine", kazali su iz Stejt departmenta.

"Kremlj nastavlja da eskalira ovaj rat. Kremlj je pokazao svoju nespremnost da se ozbiljno uključi u pregovore još pre nego što je započeo svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu", dodali su.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading