TURSKA ULAŽE NAPORE ZA PRODUŽENJE SPORAZUMA Erdogan: Neophodan je povratak za pregovarački sto
EPA/VLADIMIR SMIRNOV

Turska će usredsrediti napore na produženje sporazuma o žitu sa Ukrajinom, koji ističe 19. novembra, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u petak. 

Erdogan ponovio jasan stav Turske: Ratifikacije pristupanja Finske i Švedske u NATO kada ispune sve dogovoreno!

- U razgovorima je konstatovano da je nakon diplomatskih napora na najvišem nivou sa Rusijom i Ukrajinom nastavljeno funkcionisanje žitnog koridora i odlučeno je da se napori usredsrede na produženje žitnog sporazuma u ​​bliskoj budućnosti - navodi se u saopštenju, prenosi TASS. 

Turski lider je takođe naglasio da Ankara poziva na nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se zaustavio tekući sukob između zemalja.

- Naš predsednik je tokom sastanka istakao da smatra da je neophodno vratiti se za pregovarački sto kako bi se što pre zaustavila konfrontacija između Rusije i Ukrajine i stvorila mogućnost za pravedno rešenje sukoba - navodi se u saopštenju. 

Stoltenberg je u četvrtak doputovao u posetu Turskoj. Istog dana razgovarao je sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom, a u petak se sastao sa ministrom odbrane Hulusijem Akarom.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 29. oktobra da je nakon terorističkog napada kijevskog režima "uz učešće stručnjaka iz Ujedinjenog Kraljevstva“ na brodove Crnomorske flote Rusije i civilna plovila angažovana da obezbede bezbednost žitnog koridora, "ruska strana obustavlja svoje učešće u sprovođenju sporazuma o izvozu hrane iz ukrajinskih luka“.

Ministarstvo je 2. novembra saopštilo da je ruska strana dobila pismene garancije Kijeva o nekorišćenju žitnog koridora u vojne svrhe i da nastavlja svoje učešće u dogovoru o žitu, koji ističe 19. novembra. Međutim, Moskva je rekla da rezerviše pravo da se povuče iz sporazuma ako Kijev prekrši svoje obaveze.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading