ERDOGAN VRTI NATO OKO MALOG PRSTA Stoltenberg se uvija u Ankari, ali sultan igra svoju igru
Tanjug

"Tempo i dinamika procesa ratifikacije memoranduma između Turske, Švedske i Finske biće određeni koracima koje će ove zemlje preduzeti", rekao je Erdogan, javila je Anadolija.

Erdogan je danas na ovu temu razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji boravi u poseti Turskoj, preno je Interfaks.

Oni su razgovarali i o situaciji u Ukrajini.

Erdogan je najavio potrebu obnavljanja pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se sukob okončao što pre.

Predsednik Turske je kazao i da će se Turska fokusirati na produženje sporazuma o žitu koji ističe 19. novembra, a omogućava izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora.

Stoltenberg je juče, posle sastanka sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, rekao da su Finska i Švedska ispunile uslove Ankare za ulazak u NATO.

Međutim, Čavušoglu je drugačije ocenio situaciju.

"Nisu sve komponente sporazuma sprovedene", rekao je on. On je, istovremeno, istakao da su vlasti obe zemlje zaista preduzele neke neophodne mere, što Ankara pozdravlja.

Trenutno Turska i Mađarska još nisu ratifikovale pristupanje Švedske i Finske NATO.

Ankara navodi da će to učiniti kada dve skandinavske zemlje ispune niz uslova navedenih u memorandumu dogovorenom između strana.

Konkretno, postoje klauzule da Švedska i Finska treba da preduzmu akciju protiv kurdskih grupa, koje Ankara smatra terorističkim.

Ankara, takođe, insistira na izručenju određenog broja kurdskih aktivista.

Komentari (0)

Loading