AMERIKA KONAČNO PRIZNALA! Glavni razlog što SAD ne smeju da napadnu Severnu Koreju nisu atomske bombe!
Foto: EPA/EPA

SAD, Britanija, Francuska, Albanija, Irska i Norveška zatražile su za danas sastanak Saveta bezbednosti UN nakon što je Pjongjang ispalio više raketa, uključujući i moguću neuspelu interkontinentalnu balističku raketu, preneo je Rojters.

"Ne možete da se odreknete odgovornosti u Savetu bezbednosti zato što bi vam DNRK mogla prodati oružje kako bi podstakla vaš agresivni rat u Ukrajini ili zato što mislite da su oni dobar regionalni tampon za Sjedinjene Američke Države", izjavila je američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild, misleći na Rusiju i Kinu.

Malo je verovatno da će Rusija i Kina pristati na bilo kakvu akciju Saveta u vezi sa najnovijim lansiranjem raketa Severne Koreje, kažu diplomate.

"Savet treba da igra konstruktivnu ulogu, a ne da uvek naglašava pritisak", rekao je kineski ambasador u UN DŽang Ðun.

On je istakao da bi u sadašnjim okolnostima Savet posebno trebalo da teži ublažavanju konfrontacije, ublažavanju tenzija i promovisanju političkog rešenja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je ranije danas nedavna lansiranja raketa Severne Koreje i pozvao Pjongjang da odmah odustane od preduzimanja bilo kakvih daljih provokativnih akcija, te da preduzme hitne korake za nastavak pregovora za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading