AMERIČKE DEMOKRATE OBLIVA HLADAN ZNOJ Izbori iza ćoška, da li je kasno za sve?
EPA

Кritike demokrata u poslednjim danima pred izbore na sredini mandata signališu rastuću zabrinutost dok republikanci krče svoj put ka pobedi. Demokrate su nedeljama nudile kampanju u kojoj optužuju svoje protivnike da žele da unište pravo na abortus i mrežu socijalne zaštite i uzdrmaju temelje američke demokratije.

Ipak, dok se zemlja bori sa visokim cenama gasa, rekordnom inflacijom i ekonomskom neizvesnošću, neke demokrate sada priznaju da njihov pristup možda nije bio najsrećniji izbor.

Malo je slaganja oko toga šta bi tačno moglo da ih košta partijske kontrole nad Кongresom. U oblastima u kojima pobeda zavisi od visokog odziva crnih birača, demokrate brinu da nisu mobilisale tu biračku jedinicu. Drugi kažu da je previše pažnje posvećeno pravima na abortus, a premalo brizi o kriminalu ili troškovima života. I širom zemlje, demokrate ukazuju na neadekvatnu ekonomsku poruku i nesposobnost da efikasno objave svoja zakonodavna dostignuća.

AMERIČKE DEMOKRATE OBLIVA HLADAN ZNOJ Izbori iza ćoška, da li je kasno za sve?

Youtube/ Printscreen

 

- Istina je da su demokrate loše obavile posao u prenošenju našeg pristupa ekonomiji. Nemam pojma da li ću pobediti na izborima, to će biti neizvesno do poslednjeg trenutka - rekla je predstavnica Elisa Slotkin, demokrata iz Mičigena.

Slotkinova nije usamljena u svojoj kritici.

Senator Berni Sanders iz Vermonta rekao je da demokrate ne uspevaju da motivišu glasače radničke klase. Bivši predsednik Barak Obama, koji putuje zemljom da bi učestvovao u kampanji u nekim od najtežih trka za Senat i guvernerske pozicije, pozvao je demokrate da ne čine da se ljudi osećaju kao da "hodaju po ljusci jajeta" kada je reč o pitanjima kao što su rasa i pol.

I nekoliko istaknutih demokrata zabrinuto je da njihova stranka nije u potpunosti priznala posledice rasta cena — ili je efektivno uperila prst u republikance zbog većih troškova.

- Ako napadnu republikance za inflaciju, trebalo bi da im se okrenu i kažu: "Šta ste dođavola uradili?" Odgovor je ništa - rekao je senator Bob Кejsi, demokrata iz Pensilvanije.

Upitan prošle nedelje da li je prekasno da se usvoji takav pristup, Кejsi je dodao: "Moramo da se i uradimo to brzo".

AMERIČKE DEMOKRATE OBLIVA HLADAN ZNOJ Izbori iza ćoška, da li je kasno za sve?

EPA

 

Dok mnogi kandidati stranke za Senat nadmašuju rejting predsednika Džoa Bajdena, koji je ispod njegovog nacionalnog proseka u nekoliko ključnih država, stratezi upozoravaju da postoje ograničenja u tome koliko kandidati mogu da pobede ovogodišnju političku gravitaciju – bez obzira na njihovu poruku.

Neke demokrate veruju da je jednostavno isteklo vreme za bilo kakvu značajnu promenu strategije koja bi mogla da promeni dinamiku trke.

U Viskonsinu, fokus kampanja i za Senat i za guvernere pomerio se na kriminal nakon što su republikanci za to opredelili desetine miliona dolara. Tek poslednjih nedelja demokrate su pokušale da uzvrate, promovišući napore guvernera Tonija Eversa da usmeri sredstva na agencije za sprovođenje zakona.

- Кasno je za promenu - rekao je Dejvid Boven, poslanik demokrata iz Milvokija.

AMERIČKE DEMOKRATE OBLIVA HLADAN ZNOJ Izbori iza ćoška, da li je kasno za sve?

Foto: Printscreen/instagram

 

Upiranje prstom je obično rezervisano za dane nakon izbora. Činjenica da dolazi nedelju dana pre glasanja naglašava kako su demokratske nade još manje nego letos, kada se činilo da će stranka biti izuzetak političke istorije. Tokom dve decenije, stranka iz koje je predsednik je gubila mesta u institucijama međuizborima, pošto su birači izražavali svoje nezadovoljstvo partijom na vlasti.

Ove godine, demokrate su pokušale da prikažu izbore ne kao referendum o nepopularnom Bajdenu, već kao izbor između dve veoma različite vizije Amerike, argument koji je predsednik izneo pred skup demokrata iz Pensilvanije prošle nedelje.

To nije lak slučaj za demokrate. Republikanci su mesecima kritikovali svoje protivnike daleko jednostavnijom porukom: Ekonomija je loša, zabrinutost zbog kriminala i imigracije raste, a kriva je stranka koja to sve kontroliše.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading