AMERIČKI MINISTAR ODBRANE ZAPRETIO "Nuklearni napad bio bi njihov kraj!"
Foto: AP Rafael Yaghobzadeh

Prema zajedničkom saopštenju koje je objavilo Ministarstvo odbrane SAD, tokom sastanka sa južnokorejskim ministrom odbrane Li Jong-Supom, Ostin je rekao:

„Svaki nuklearni napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike i partnere, uključujući upotrebu ne Strateško nuklearno oružje, neprihvatljivo je i rezultiraće krajem Kimovog režima.

Sličan jezik je uključen u američku nacionalnu odbrambenu strategiju, koja je objavljena prošle nedelje.

U tom dokumentu se delimično kaže: „Naša strategija za Severnu Koreju prepoznaje pretnju koju predstavljaju njeni nuklearni, hemijski, raketni i konvencionalni kapaciteti, a posebno potreba da se Kimovom režimu jasno stavi do znanja o strašnim posledicama ako upotrebi nuklearno oružje... nije scenario u kojem bi Kimov režim mogao da upotrebi nuklearno oružje i preživi.

Ostin, penzionisani general američke vojske i prvi afroamerički sekretar odbrane, razgovarao je sa novinarima u Pentagonu zajedno sa Lijem.

„Ministar Li i ja smo danas imali izuzetnu diskusiju“, rekao je Ostin. „Razgovarali smo o tome kako je DNRKnastavila sa provokacijama i destabilizujućim akcijama, a u ovom trenutku pojačanih tenzija, naš savez je čelični.

„Sjedinjene Države ostaju u potpunosti posvećene odbrani Južne Koreje. Naša proširena posvećenost odvraćanja je čvrsta i uključuje čitav niz naših nuklearnih i konvencionalnih i raketnih odbrambenih kapaciteta.”

On je rekao da dve zemlje planiraju da se vrate velikim vojnim vežbama na poluostrvu.

Bajdenova administracija je preduzela takve korake nakon četiri godine u kojima je Donald Tramp stavio neviđeni naglasak na odnose između Seula i Vašingtona, rekavši da želi da Južna Koreja plati američku vojnu pomoć od Korejskog rata 1950-53.

U Pentagonu je Ostin rekao da su SAD „posvećene izgradnji napora Bajdenove administracije da ojačaju integrisano odvraćanje i da obezbedi da ovaj savez nastavi da jača bezbednost i stabilnost na Korejskom poluostrvu i širom Indo-Pacifika“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading