VAŽNO OTKIĆE Na Mesecu moguća proizvodnja kiseonika i goriva
Foto: Shutterstock

Izgradnja naselja na Mesecu je ideja koju čovek ima od kad je kročio na Zemljin satelit. Ipak, ograničene zalihe goriva i kiseonika ograničavaju ljudski opstanak na Mesecu. Sa brzim napretkom istraživanja Meseca, naučnici su otkrili da površina Meseca ima značajne rezerve ugljen-dioksida i vode.

Tokom istraživanja uzoraka Mesečevog tla dobijenog iz misije „Čang‘e 5“ stručnjaci su otkrili da ga je moguće iskoristiti kao katalizator za pretvaranje ugljen-dioksida i vode iz astronautova tela i okoline u metan i kiseonik, a ovaj rad je objavljen u časopisu „National Science Review“.

Jedna od prednosti moglo bi biti i to što za obavljanje celog procesa nisu potrebni ljudi, već bi se mogao automatizovati.

 -Krišćenje resursa Mesečevog tla na licu mesta radi proizvodnje goriva i kiseonika izvan Zemlje je od vitalnog značaja za obavljanje misija eksploatacije Meseca. S obzirom na to da postoje ograničeni ljudski resursi na vanzemaljskim lokacijama, predložili smo da upotrebimo robotski sistem za obavljanje celog elektro-katalitičkog podešavanja sistema za konverziju ugljen-dioksida- kaže jedan od vodećih autora ove studije Juđe Sjung.

Mesečevo tlo korišćeno u ovom istraživanju obezbedila je Kineska nacionalna svemirska administracija, što je prvo lunarno tlo vraćeno na Zemlju od misije Sovjetskog Saveza LUNA 24 1976. godine. Istraživači su koristili mesečevo tlo kao katalizator i direktno natovarilo bakar na mesečevo tlo. Mesečevo tlo je napunjeno vrstama bakra i korišćeno za elektro-katalitičku konverziju ugljen-dioksida, što je pokazalo značajnu proizvodnju metana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading