ZAPAD U ŠOKU! Putin zavodi red na Bliskom istoku
Foto: Alo ilustracija

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na jačanje odnosa sa Arapskom ligom i njenim državama članicama, predlažući bližu saradnju u održavanju regionalne bezbednosti i rešavanju niza tekućih sukoba, od Libije do Jemena.

Obraćajući se članicama Arapske lige uoči 31. samita tog tela u Alžiru u utorak, Putin je rekao da „formiranje multipolarnog sistema međunarodnih odnosa dobija na zamahu“, dodajući da će nacije Bliskog istoka i Severne Afrike „sa ukupnom populacijom od skoro pola milijarde“, igrati „sve značajniju ulogu u ovom procesu“.

„Rusija je spremna da nastavi da u potpunosti jača veze sa Arapskom ligom i svim njenim članicama, posebno u jačanju regionalne i globalne bezbednosti“, izjavio je predsednik Rusije.

„Verujemo da vojna i politička pitanja sa kojima se suočavaju Bliski istok i severna Afrika – uključujući sirijsku i libijsku krizu, jemenski i izraelsko-palestinski sukob – treba da budu rešena na osnovu univerzalno priznatih međunarodnih zakona, uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta država“, zaključio je Putin.

RUSKI DEBAKL Putin menja taktiku?

Samit Arapske lige počeo je kasnije u utorak, uz prisustvo zvaničnika svih 22 člana tog tela, osim Sirije, koja je suspendovana iz organizacije otkako je počeo njen građanski rat 2011. Iako je bilo nekih diskusija o tome da se Damasku dozvoli prisustvo na događaju u Alžiru, sirijski ministar spoljnih poslova je predložio da se to pitanje reši kasnije „zbog arapskog jedinstva s obzirom na izazove koje predstavljaju trenutni regionalni i međunarodni uslovi“, rekao je alžirski ministar spoljnih poslova Ramtane Lamamra.

Regionalna organizacija je bila primorana da nekoliko puta odloži samit zbog pandemije Covid-19, uključujući 2020., 2021. i još jednom ranije ove godine. Dvodnevni događaj je prvi samit Arapske lige otkako su neke članice potpisale sporazume o normalizaciji sa Izraelom, potez koji je izazvao osudu drugih članica – najviše Palestinaca, koji su kritikovali poboljšane diplomatske odnose sa Izraelom kao izdaju arapskog sveta. Alžir, domaćin ovogodišnjeg samita, ostaje glasna podrška Palestincima.

Između ostalih pitanja, očekuje se da će liga razgovarati o izraelsko-palestinskom sukobu, tekućim krizama u Libiji, Jemenu i Siriji, regionalnoj prehrambenoj i energetskoj bezbednosti, reformama same lige, kao i sukobu u Ukrajini i njegovim posledicama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading