RUSIJA ĆE OBJAVITI RAT BRITANIJI!? Objavljen tekst zbog kojeg se London trese! Moskva sada ima povod!
Tanjug/Ap

"Britanija je stvorila casus belli - formalni razlog za rat sa nama. Prema rečima zvaničnog predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, generala Igora Konašenkova, predstavnici britanske mornarice učestvovali su u pripremi subotnjeg terorističkog napada na Crnomosku flotu u Sevastopolju i direktno potkopali podvodne niti gasovoda Severni tok u Baltičko more. Ako se ovo poslednje potvrdi (a malo je verovatno da bi Ministarstvo odbrane takve informacije iznelo bez ozbiljnih dokaza), onda je reč o direktnom, a ne indirektnom učešću britanske vojske u vojnom dejstvu protiv ključnog ruskog objekta, piše Kornilov.

On dalje navodi da stvaranje povoda za rat nije sam rat, i da to uopšte ne znači da Rusija treba odmah da uzvrati udarac Britaniji, ali da su u svakom slučaju, provokativne akcije Londona izvesna tačka bez povratka u ionako teškim odnosima, i ne mogu ostati bez snažne reakcije sa naše strane, jer praksa pokazala da neuzvraćeni čin agresije na Rusiju "stvara osećaj nekažnjivosti kod neprijatelja i podstiče ga na avanturističke akcije".

Kornilov između ostalog napominje da ruska strana već dugo pokušava da upozori zapadne protivnike da će svaka agresivna akcija protiv Rusije pre ili kasnije naići na otpor, i da Moskva već duže poziva Sjedinjene Države da odustanu od korišćenja svemira i komercijalnih satelita u vojne svrhe protiv Rusije, što je međutim izazvalo ljutitu reakciju Bele kuće da će Amerika oštro odgovoriti na „svaki napad na američku infrastrukturu u svemiru“, uključujući komercijalne satelite.

 

 

"Svima je dobro poznato o čijim svemirskim objektima govori naš diplomata", piše Kornilov, " a Kirbi je izgleda zaboravio da se samo nekoliko dana pre svoje ljutite tirade o zaštiti „američke infrastrukture“ zvanično ogradio od aktivnosti milijardera Elona Maska. Ispada da su Mask i njegovi saradnici „privatna firma” koja nema veze sa državom, ali, čim se pojavi nagoveštaj protivljenja njihovoj vojnoj aktivnosti, koja ne odgovara komercijalnom statusu, Bela kuća ove satelite odmah proglašava „infrastrukturom SAD u svemiru“, navodi Kornilov.

On ističe da je država direktno odgovorna za aktivnosti svojih struktura u svemiru, „bez obzira da li ih sprovode državni organi ili nevladina pravna lica”. zbog čega Moskva ima puno zakonsko pravo da od Bele kuće traži odgovor za učešće Maskovih „komercijalnih” satelita u vojnim operacijama protiv ruske vojske.

Kornilov između ostalog, dalje navodi:

"Ali da se vratimo na učešće Britanije u svim ovim provokacijama i, što je najvažnije, u potkopavanju Severnog toka. Prema reagovanju britanskih medija i analitičara, može se proceniti da su reči Konašenkova tamo izazvale nervozu, blizu panike. Svi oni stalno, ponekad posle nekoliko fraza, naglašavaju da Moskva još „nije pružila dokaze“.

Ali istovremeno se već raspravlja o tome gde Rusija može da uzvrati udarac. Pre svega, strahuju za podvodni gasovod Langeled između Norveške i Britanije. Dejli mejl čak citira „vojske i obaveštajne izvore” o planovima Moskve da sabotira projekat. Inače, u ovom slučaju, iz nekog razloga, nikome nisu potrebni dokazi. Kada je reč o optužbama na račun Rusije, to uopšte nije neophodno.

Treba napomenuti da su Britanci dobro svesni posledica uzvratnih akcija (naravno, hipotetičkih) na njihovo ostrvo. I shvataju da će one za njih biti mnogo destruktivnije od ugrožavanja Severnog toka za Rusiju. Britanska vojska već duže vreme upozorava na ovo . Pre pet godina, Policy Exchange (jedan od najvećih i najprivatnijih istraživačkih centara u Britaniji, sponzorisan prvenstveno od strane naftnih i gasnih giganta) izdao je poseban izveštaj o katastrofalnoj ranjivosti kraljevstva na sabotažu transatlantskih kablova. Autor ovog izveštaja bio je Riši Sunak, tada malo poznati ambiciozni političar iz Konzervativne partije. Dakle, aktuelni premijer je stručnjak za pitanje podvodne sabotaže i trebalo bi da bude svestan kakve bi nasumične „nesreće“ poput one koja se dogodila na Severnom toku mogle da se dese njegovom ranjivom ostrvu.

Ali kada je u pitanju moguća sabotaža britanske podmorske infrastrukture, admiral Toni Radakin, načelnik generalštaba njihovih oružanih snaga je bio kategoričan: „To će biti viđeno kao ratni čin“. Zar on ne razume, ako se potvrdi učešće jedinice britanske mornarice u terorističkom napadu na Severni tok, da ćemo mi to isto tako posmatrati?!

Ovaj rat nismo hteli i ne želimo. Nismo mi započeli. Ali odsustvo odgovora ne znači slabost Rusije, kako mnogi na Zapadu tumače, a još manje našu kapitulaciju. Ako nam Zapad ili pojedini ostrvski avanturisti ne ostave drugi izbor, onda će odgovor uslediti. I to će biti veoma bolno za neprijatelje Rusije", završava na kraju Kornilov.

Pratite VESTI SA FRONTA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading