OTELI 300 MILIJARDI EVRA OD RUSIJE? Evropska unija tim novcem planira obnovu Ukrajine
Foto: AP Michael Probst

EU bi mogla da zadrži zamrznutih 300 milijardi evra u deviznim rezervama Moskve kao garanciju dok se Rusija ne uključi u obnovu Ukrajine, rekao je evropski komesar za pravosuđe i vladavinu prava Didije Rejnders.

Rat u Ukrajini 250. dan - Alo.rs

- Po mom mišljenju, moguće je da se ovih 300 milijardi evra može zadržati kao garancija dok Rusija dobrovoljno ne bude učestvovala u obnovi Ukrajine - rekao je Rejnders u intervjuu redakciji Funke.

Kako je naveo belgijski političar, moguće je da će se osnovati fond za obnovu zemlje, ali da 300 milijardi evra neće biti dovoljno.

Evropska komisija je 25. maja predstavila paket predloga za moguću konfiskaciju zamrznute ruske imovine, kao i za uvrštavanje kršenja sankcija na listu krivičnih dela u Evropskoj uniji. Kako je kasnije izjavio evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders, odgovarajuća direktiva biće usvojena u oktobru, ali do sada nisu obelodanjene konkretne informacije o vremenu usvajanja dokumenta. Prema rečima evropskog komesara, nakon usvajanja direktive, pokušaj zaobilaženja sankcija biće uvršten na listu krivičnih dela širom Evropske unije, što otvara put ka konfiskaciji ruske imovine.

Ranije su predstavnici EU najavili moguću konfiskaciju zamrznutih sredstava Rusa ukoliko se stvori odgovarajući zakonodavni okvir. Prema podacima Evropske komisije, zemlje EU su već zamrzle više od 17,4 milijarde evra ruske poslovne imovine.

Zemlje EU su već uvele osam paketa sankcija Rusiji od kraja februara zbog situacije u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, te da su sankcije zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading