MILOV ISTORIJSKI DEBAKL! Nije isključeno ni cepanje DPS-a!
Alo

Demokratska partija socijalista (DPS), nakon lokalnih izbora koji su 23. oktobra održani u Podgorici i još 13 opština, na vlasti je u pet lokalnih samouprava. Bijelo Polje, Bar i Plav od juče su tri opštine u kojima je na vlasti opstala Demokratska partija socijalista. U Gusinju i Petnjici ta partija je na vlasti na osnovu rezultata izbora koji su održani ranije.

Konačna računica oko formiranja lokalnih vlasti znaće se nakon što budu poznati rezultati izbora u Šavniku, koji će zbog više neregularnosti biti ponovljeni.

Interesantno je i da su partije koje imaju ministre u vladi Crne Gore, dakle URA, SNP, SDP, loše prošle na nedjeljnim izborima.

Đukanović doživeo politički nokaut

Analitičar Boško Vukićević nema dilemu da se na lokalnim izborima u nedjelju dogodio veliki istorijski poraz DPS-a, s obzirom da je ta partija bila angažovala sve svoje snage i ogroman novac što joj, kako ističe, nije pomoglo jer je doživjela potpuni politički debakl.

„DPS je doživio politički debakl, ne samo u Podgorici, već i u drugim crnogorskim gradovima, od koga se, po mom mišljenu, ne mogu oporaviti i možemo očekivati nestanak te partije ili, u najboljem scenariju za njih, gubljenje uticaja na važne političke tokove u Crnoj Gori“, kaže Vukićević za Sputnjik.

Što se tiče pobjedničke koalicije, Vukićević ukazuje i na novi faktor, Pokret „Evropa sad“, koji je ostvario iznenađujuće dobar rezultat.

„Znamo da su koalicioni odnosi u pobjedničkoj koaliciji sa avgustovskih izbora 2020. godine opterećeni svađama i razmiricama, ali svi oni znaju da je očekivanje naroda da se brzo formira vlast u opštinama gde je pobijeđen DPS. Mislim da niko od njih nije spreman da iznevjeri očekivanja naroda, jer bi bio kažnjen i mislim da će se brzo postići dogovor oko formiranja vlasti, ne samo u Podgorici, već i u ostalim gradovima“, smatra Vukićević.

On ističe da je neophodno postići dogovor i oko formiranja nove vlade u Crnoj Gori koja bi pripremila prve poštene parlamentarne izbore, a njih nema bez stabilne izvršne vlasti.

„To će sada zavisiti i od toga da li će Milo Đukanović, koji je politički poljuljan, i koji je doživio politički nokaut, sada popustiti, jer znamo da se u pojedinim trenucima ponašao protivustavno, kada nije dao da se formira izvršna vlast. Ako dođe do formiranja nove vlade, to bi bila dobra vijest, i u tom smislu treba očekivati poštovanje demokratskih principa, dakle partije koje uđu u tu vladu, da se poštuje njihova snaga i rezultat sa poslednjih parlamentarnih izbora“, kaže Vukićević.

Što se tiče uspeha Pokreta „Evropa sad“ na lokalnim izborima, Vukićević kaže da je to neka vrsta političkog fenomena da osvoje veliki broj glasova na izborima, kako u Podgorici, tako i u ostalim crnogorskim gradovima.

„Mislim da se u skorijoj budućnosti može očekivati neki rast tog pokreta, jer oni nijesu imali vremena da u nekim gradovima postave partijsku infrastrukturu. Sa druge strane, pitanje je da li možete samo na osnovu ekonomskog populizma o povećanju plata da bazirate političku priču, mislim da to nije dugog vijeka. Oni će u jednom trenutku morati da ispostave ozbiljan politički program, kako bi duže opstali na političkoj sceni“, uvjeren je Vukićević.

Uspeh Pokreta "Evropa sad"

Nekadašnji predsednik narodne stranke Predrag Popović kaže za Sputnjik da je DPS u nedeljnim izborima doživela potpuni debakl i da je to najava odlaska te partije sa političke scene, ako u toj partiji ne dođe do ozbiljnijih kadrovskih i programskih promena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading