PRETI IM DO 20 GODINA ZATVORA Tri muškarca osuđena za zaveru za otimicu guvernerke
Foto: Pixabay

Trojica muškaraca, optužena za pomaganje u planiranju zavere za otmicu guvernerke Mičigena Grečen Vitmer 2020. godine, osuđena su danas po svim tačkama optužnice pred sudom u toj saveznoj američkoj državi.

Porota je proglasila Džozefa Morisona (28), njegovog tasta Pita Muzika (44) i Pola Belara (23) krivima za pripadnost bandi, kršenje propisa o vatrenom oružju i pružanje materijalne podrške terorizmu, prenosi AP.

MAĐARI NAŠLI NAJBOLJE REŠENJE ZA KRIZU Jeftino, bezbedno a ekološki prihvatljivo - Alo.rs


Njima preti kazna do 20 godina zatvora, prenosi Rojters.

Sudija je odredio da sva trojica ostanu u zatvoru dok čekaju presudu 15. oktobra, navodi AP.

Njih trojica su deo grupe u kojoj je više od deset muškaraca, a koji su uhapšeni u oktobru 2020. godine i optuženi za državne ili savezne zločine prilikom navodne zavere za otmicu guvernerke.

Prema navodima tužilaštva, Morison, Muziko i Belar bili su članovi militantne grupe Volverin Vočmen, koja je planirala da provali u guvernerkin letnjikovac, kidnapuje je i, pod pretnjom nišanom, odvede da joj se "sudi" po optužbama za izdaju.

Vitman, koja se često sukobljavala sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom zbog restrikcija koje je tokom pandemije uvela u svojoj državi nije fizički povređena.


Tužioci su naveli da su se zaverenici nadali da će otmica dovesti do nasilne pobune i podstaći građanski rat.

Presuda se smatra pobedom državnih tužilaca koji su tvrdili da su optuženi pomogli dvema osobama, koje su u avgustu proglašene krivima za kovanje zavere za otmicu guvernerke.

Za zaveru za otmicu demokratske guvernerke iz njenog letnjikovca ranije su u sudskom postupku proglašeni krivima Adam Foks i Beri Kroft mlađi.

Pratite VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading