OBRAĆANJE NOVOG PREMIJERA VELIKE BRITANIJE "Putin predstavlja veliku pretnju, nikom neću ostati dužan"
EPA/Neil Hall

Riši Sunak je zvanično postao peti premijer Velike Britanije u poslednjih šest godina, posle današnjeg sastanka sa kraljem Čarlsom III u Bakingemskoj palati, prenosi CNN.


Kao novi lider Konzervativne stranke, Sunak (42) je otišao u Bakingemsku palatu na prvu audijenciju kod kralja Čarsa Trećeg, gde je formalno zamoljen da formira vladu.

Novi premijer se ispred svoje rezidencije obratio naciji.

Stupajući na govornicu ispred Dauning strita, on kaže da je prihvatio kraljev poziv da formira vladu. Izjavio je da se zemlja „suočava sa dubokom ekonomskom krizom“, da posledice COVID-a „ostaju", kao i da "Putin predstavlja pretnju u Ukrajini."

Imenovan britanski premijer - Alo.rs

Sunak se zahvalio svojoj prethodnici Liz Tras, rekavši da je ona bila entuzijastična da stvori promene, ali da su „napravljene neke greške“. On kaže da nisu rezultat "loših namera", ali su "ipak bile greške".

"Postavljen sam za lidera stranke i vašeg premijera da bi popravio greške iz prošlosti, i taj posao počinje sada.“

Ponavljajući svoj stav o sukobu sa rukovodstvom, on kaže da „neće ostaviti sledeću generaciju u dugovima“.

„Ujediniću našu zemlju ne rečima već delima“, kaže Sunak.

Riši Sunak se u njegovom govoru zahvalio Borisu Džonsonu.

„Uvek ću biti zahvalan Borisu Džonsonu na njegovim neverovatnim dostignućima kao premijer, i cenim njegovu toplinu i velikodušnost duha."

Nastavljajući da govori o gospodinu Džonsonu, novi premijer je takođe nastojao da se pozabavi idejom da on nema mandat i da treba da raspiše opšte izbore.

„I znam da bi se gospodin Džonson složio da mandat koji je moja stranka stekla 2019. nije isključivo vlasništvo nijednog pojedinca. To je mandat koji nam svima pripada i koji nas objedinjuje."

Gospodin Sunak je zatim naveo obećanja iz Džonsonove ere, poput podizanja nivoa i izgradnje ekonomije koja „prihvata sve mogućnosti Bregzita“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading