NASTAVLJA SE DISKUSIJA Ministri energetike EU u pregovorima oko ograničenja cene gasa
EPA/FILIP SINGER

Ministri energetike Evropske unije razgovaraće danas o ograničenju cene gasa na nivou bloka kako bi utvrdili naredne korake, mada će verovatno proći nedelje pre bilo kakve konačne odluke.

Estonska ministarka ekonomije Rina Sikut je izjavila da se na današnjem sastanku ne očekuju konačne odluke o tome, već da je cilj da se kroz pregovore olakša postizanje kompromisa kako bi se cene gasa povukle sa nedavnih maksimalnih nivoa, prenosi Rojters.

„Odluke ćemo doneti... ne danas", rekla je ona po dolasku u Luksemburg na sastanak.

Evropa se bori da obuzda visoke cene energenata nakon što je Rusija smanjila isporuke gasa posle invazije na Ukrajinu - što je vinulo cene gasa i električne energije u Evropi do rekordnih nivoa.

Pošto još nema zakonskog predloga za ograničenje cena, očekuje se da će ministri na sastanku u Luksemburgu raspravljati o principima kako bi otencijalno ograničenje cena u EU moglo da funkcioniše, kao i o mogućim manama takve odluke.

Nastradao bračni par u nesreći kod Glogovca! - Alo.rs


Cene gasa su pale poslednjih dana, usled blagog vremena i jer su zemlje napunile skladišta. Neke diplomate EU smatraju da bi to moglo da smanji potrebu za ograničenjem cena energije, ali drugi kažu da je ograničenje i dalje potrebno kako bi se zaštitili od potencijalnih skokova cena s obzirom na to da stiže zima.

Evropska komisija je prošle nedelje zatražila odobrenje zemalja za izradu predloga o ograničenju cena na trgovanju na holandskom gasnom čvorištu TTF, koje bi moglo da bude pokrenuto ako cene krenu da rastu. Čelnici zemalja EU zatražili su od svojih ministara i Brisela „konkretne odluke“ o toj ideji.

Diplomate EU kažu da bi današnji razgovori mogli da rezultiraju davanjem zelenog svetla ovom predlogu Komisije, ali neke zemlje traže više detalja o tome kako bi to ograničenje cena funkcionisalo.

„Nedostaje mnogo stvari u okviru predloga... Komisija bi trebalo da dostavi ostatak delova slagalice. Pomalo sam razočaran što s ovim ne idemo što je brže moguće“, rekao je češki ministar industrije Jozef Sikela, koji predsedava današnjim sastankom.

Komisija je uoči sastanka u Luksemburgu podelila dokument zemljama članicama EU u kojem se upozorava na rizik od druge vrste ograničenja cena - za gas koji se koristi za proizvodnju struje, ocenjujući da bi to moglo da izazove rast potrošnje gasa.

Cena gasa na trgovanju za mesec unapred, odnosno za isporuku narednog meseca, pala je u ponedeljak na holandskom TTF čvorištu na 93,35 evra po megavat-satu, na najniži nivo od juna, iako je to i dalje daleko iznad cena u 2021.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading