VELIKA POTERA U HRVATSKOJ! Opasni zločinac na slobodi, ostavio sobu punu krvi!
Tanjug

Zagrebačka policija tri nedelje uzaludno traga za 53-godišnjim Ivanom Benkom, starim policijskim znancem koji, po svemu sudeći, neumorno seje strah na širem ivanićgradskom području čineći nova krivična dela.

Reč je o muškarcu zvanom "hrvatski Robin Hud" koji je u bekstvu od 5. oktobra, kada je na svom kućnom pragu u Novoselskoj ulici u Sesvetama povredio muškarca, zapalivši mu automobil. A poslednja (ne)dela sa njegovim potpisom, koja su uznemirila meštane Kloštar-Ivanića, policija je zabeležila 20. oktobra, kada je oko podneva dobila informaciju da je 70-godišnji Sobočanin S. B. pronađen u kući u. U Ulici V Plavi Trnac sa ranjenim kolenom, te da se njegova prostrelna rana nalazi na liječenju u KB Dubrava.

Pogođen u nogu

Kriminalisti su istraživanjem brzo otkrili da je izvršilac Benko, koji je dan ranije, tačnije 19. oktobra, oko 2.30 časova, došao u kuću penzionera, u koju je sa vrata ispalio najmanje dva hica, za nepoznatog. razlog, ranivši ga jednim u desnu nogu. Slažući mozaik povreda, policija je otkrila i da su sa nesrećnim penzionerom, inače bivšim radnikom Hrvatskih šuma, povezana još dva incidenta.

Prvi datira od 14. oktobra, kada je kradljivac, pretpostavlja se isti, prvi put provalio u kuću S.B., iz koje je ukrao dve lovačke puške sa pripadajućom municijom. Lopov nije imao mira ni sledeće noći, pa je odlučio da iz dvorišta očajnog penzionera ukrade 22-godišnji fijat punto.

VELIKA POTERA U HRVATSKOJ! Opasni zločinac na slobodi, ostavio sobu punu krvi!

EPA/ANTONIO BAT

 

Zagrebačka policija sva tri incidenta na adresi 70-godišnjaka povezuje, kako saznajemo, sa odbeglim Benkom i zato savetuje građanima da obrate pažnju na nepoznate osobe i svako sumnjivo ponašanje u njihovoj blizini, ali i da ne čine kontaktirati sa takvim licima, ali da odmah pozove 192.

Mirno i živopisno sobočansko selo živi u strahu zbog ranjavanja omiljenog komšije. Nije ravnodušan ni skromni meštanin NJ.K. koji je spasio život ranjenom penzioneru, čak i drugi put u proteklih pet godina.

Soba puna krvi

- Malo je reći da sam užasnut svime. Dva dana od njegovog prijatelja S.B. Nisam čuo, pokušavao sam da ga dobijem na telefon. Svi pozivi su bili uzaludni, ali sam mislio da je mobilni ostavio kod kuće, i da je sa svojim društvom otišao u grad. Otišao sam u njegovo dvorište prošlog četvrtka.

Prozvao sam ga najmanje deset puta. Na vratima kuće bio je katanac, ali nisu bili zaključani. Krenuo sam kroz dvorište prema svom autu. I tek što sam se uhvatio za kvaku, čuo sam S.B. kako me zove: 'Mika, Mika, jesi li to ti? Hajde, dođi gore. Idi vidi šta nije u redu sa mnom'. Ušao sam u kuću, svuda je bilo krvi. Staklo na vratima sobe u kojoj se nalazio bilo je razbijeno, a on je bio unutra na podu u lokvi krvi. Krv svuda, po krevetu, zidovima... Bio sam užasnut - ispričao je za Jutarnji list meštanin N.V., ističući da je čudo što je S.B. bio uopšte zdrav zbog tolikog gubitka krvi i proteklog vremena od ranjavanja.

Odmah je pozvao broj policije i hitne pomoći.

- Vrlo brzo je došla policija, a potom i Hitna pomoć. Ne znam ko bi mogao da uradi tako nešto. S.B. je divan čovek, od smrti svoje žene živi sam, nije bio korumpiran i bio je ekstra pošten. Nismo pričali o tom nemilom događaju u vreme kada sam ga zatekao. Bio sam van sebe, a sada osećam strah, bes i razočaranje u kakvom društvu živimo. Nadam se da će S.B. brzo oporaviti. Odneo sam njegovu odeću i donji veš u bolnicu. Ne mogu da ga dobijem na mobilni, pretpostavljam da je u policiji koja istražuje da li su on i napadač možda ranije komunicirali. Inače, jedan od komšija koji živi u blizini čuo je te noći dva pucnja, ali niko to nije povezao sa užasom u njegovom domu - dodaje komšinica.

Intenzivna pretraga

Napominje da nije znao da mu je ukraden auto, a kamoli oružje. S.B. nije previše delio svoje privatne probleme.

- Pre nedelju dana, očigledno čim su mu ukrali auto, pitao me je da li znam kome da prodam polovni automobil. Pa sam ga povezao sa nekim ljudima i zato sam, kada mi se nije javljao na telefon ta dva dana, mislio da bira auto okolo. Planirali smo da mu 21. oktobra organizujemo veliku rođendansku proslavu, za okrugli rođendan i okrenuto jagnje, ali ćemo ga proslaviti kada bude otpušten iz bolnice jer se 'ponovo rodio' - zaključuje N.V.

Policija intenzivno pokušava da otkrije gde se krije Benko.

Dva pokušaja ubistva, paljevine, provale...

Kada Benku bude ušao u trag, biće optužen za najmanje šest krivičnih dela, počev od dve tačke za ubistvo u pokušaju, dovođenje u opasnost života i imovine, oštećenje tuđe stvari i dve krađe. Podsetimo, on je 5. oktobra oko 3 sata ujutru došao u Novoselsku ulicu sa razrađenim planom.

Poneo je dva pištolja i kanister benzina, kojim je prvo polio Audi u vlasništvu 28-godišnje žene. Tada je P. S. (56) izašao iz kuće kako bi sprečio počinioca da izvrši podmetanje požara, ali je Benko počeo da gađa mecima, zadavši mu prostrelne rane po stomaku i rukama.

Poslednja kazna koju je izdržao bila je za seriju provala u domove dobrostojećih građana metropole, koje je ukrao od pobune, a zbog novih nevolja koje pravi u bekstvu u poslednje dve nedelje, preti mu višegodišnja kazna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading