IRANSKI GENERAL PONIZIO EU: Daću vam za ugalj, nemojte građani da vam se smrznu
Foto: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH

General  Mohamed Bageri predložio je EU da "kupi ugalj" i zagreje svoje građane novcem od njegove imovine u EU, koja je zamrznuta kada mu je Brisel uveo sankcije, uključujući i zabranu ulaska u Uniju.

"Dopušteno im je da identifikuju i zaplene svu imovinu generala Mohameda Hoseina Bagerija u bankama širom sveta i koriste je za kupovinu uglja za evropske građane, teška zima je pred nama", rekao je Bageri u poruci koju su kasno u nedelju objavili lokalni mediji i novinske agencije Fars i Tasnim.

Bageri je jedan od trojice iranskih vojnih zvaničnika pod sankcijama Velike Britanije i Evropske unije nakon tvrdnji da su iranske bespilotne letelice korišćene u napadima na Ukrajinu. Sankcije su uglavnom simbolične - uključuju zabranu ulaska u EU i zamrzavanje imovine koju poseduju u bloku.

Rat u Ukrajini gurnuo je cene energenata u nebo, a Rusija je obustavila isporuke gasa većem delu Evrope kao reakciju na sankcije Zapada. Sada se 27 država članica EU mesecima prepire oko mera za smanjenje računa za energiju kako se zima približava.

RUSIJA NASTAVILA DA KORISTI IRANSKE DRONOVE Ukrajinske protivvazdušne snage sve uspešnije u njihovom obaranju

Bageri je uvođenje sankcija EU nazvao „greškom“ sličnom onima koje su napravile Sjedinjene Države kada su ga sankcionisale 2019. Kijev je prošlog meseca odlučio da značajno smanji svoje diplomatske odnose sa Teheranom zbog navodnih isporuka oružja Moskvi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading