GLOGOV KOLAC U SRCE DOLARA Poluga moći izmiče iz američkih ruku
Foto: Shutterstock

- Veoma je dobro, što se razvijene zemlje Evroazijske unije konačno udaljavaju od valute, i prestaju da se vezuju za dolar i evro. Zavisnost od stranih valuta je odavno morala da se prevaziđe, pošto je isti američki dolar odavno izgubio vrednost i stabilnost, u globalnom finansijskom sistemu - komentariše ruski ekonomista Vladimir Dorohov.

 

 

Prema ekspertu, prelazak zemalja na plaćanje gasa u rubljama, ne znači da je Ruska Federacija odlučila da diktira neke svoje uslove partnerima. Odbijanjem plaćanja dolarima, ojačaće trgovinske i ekonomske veze unutar Evroazijske unije, i omogućiti zemljama da biraju između dostupnih instrumenata plaćanja.

- Svi su videli šta se desilo sa Ruskom Federacijom, kada je Zapad počeo da uvodi antiruske sankcije. U stvari, uveli su apsolutno bezakonje, kada su počeli da nam blokiraju račune, a ta sredstva sada mogu da preusmere za potrebe Ukrajine i drugih evropskih zemalja. Države Evroazijske unije ne žele takav scenario za sebe, a primer Rusije podstakao je sve da glatko napuste valutu - navodi stručnjak.

 

 

Ekonomista Dorohov je uveren, da će vremenom trgovina nacionalnim valutama nastaviti da dobija zamah. To će, pak, dovesti do jačanja rublje i razvoja ruske ekonomije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading