OGLASIO SE BORELJ Bosna i Hercegovina se pridružila osmom paketu sankcija EU protiv Rusije
Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina je među državama koje su se pridružile najnovijim sankcijama Evropske unije protiv Rusije, zbog agresije te države na Ukrajinu. 

Veće Evropske unije je 6. oktobra odobrilo odluku o uvođenju novog paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji.

Dogovorenim paketom se u zakonodavstvo EU uvodi osnova za određivanje gornje granice cene za pomorski transport ruske nafte u treće zemlje i dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje.

Osim toga, EU je uvela dodatna ograničenja uvoza na drvnu celulozu i papir, cigarete, plastiku i kozmetiku, kao i predmete koji se koriste u industriji nakita, poput kamenja i plemenitih metala, koji generalno ostvaruju značajne prihode za Rusiju  .

Evropska unija je takođe odobrila odluku o uvođenju sankcija protiv još 30 fizičkih i sedam pravnih lica u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu.

"Zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Ukrajina, zemlja potencijalni kandidat Bosna i Hercegovina, te zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, usklađuju se sa ovom Odlukom Veća.

Oni će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Veća.

"Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je", objavio je visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera

22.10.2022 01:09

Bravo Trivić. Britanci dobro plaćaju?