AMERIKANCI OSTALI BEZ SAVEZNIKA? Večiti neprijatelji zajedno na strani Rusije!
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Saudijska Arabija je američki saveznik, Iran je američki neprijatelj, ali prema ocenama Bajdenove vlade, obe zemlje su u ratu u Ukrajini posredno uključene protiv američkih interesa, a u korist Rusije.

Puca savez Nemačke i Francuske! - Alo.rs

Zapadni izvori tvrde da je Teheran prodao Moskvi „dronove kamikaze” iz kojih ruska vojska poslednjih dana gađa civilne ciljeve u Ukrajini. Šiitska republika je porekla navode da je u Rusiju poslala dronove, čije je obeležje i to da ih je teško uočiti na radaru.

„Nijednu stranu nismo snabdeli oružjem”, izjavio je u ponedeljak Naser Kanani, glasnogovornik iranskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ove reči nisu razuverile Stejt department, pa je odatle istog dana saopšteno da je zalivska republika prekršila sankcije Ujedinjenih nacija koje joj zabranjuju da izvozi deo vojne tehnologije.

DOGOVORILI SE PUTIN I ERDOGAN! - Alo.rs

Vašington ima problem i sa Saudijskom Arabijom, koja je nedavno odlučila da će sledećeg meseca smanjiti proizvodnju nafte, otvarajući put ka poskupljenju crnog zlata. U demokratskoj administraciji predsednika Džozefa Bajdena ne skrivaju da su ljuti jer će smanjena proizvodnja nafte povisiti cenu goriva i u Americi i povećati inflaciju, i to pred novembarske izbore za Kongres. Iz Bele kuće poručuju da je Rijad pomogao Rusiji, koja je veliki proizvođač i izvoznik nafte pa će profitirati od rasta cena. Zbog toga demokrate optužuju Saudijsku Arabiju da „podmazuje ratnu mašineriju Vladimira Putina”.

Bajden je upozorio Saudijsku Arabiju da će se suočiti s „posledicama” jer je stala na rusku stranu u ratu u Ukrajini. Prema rečima savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, američka vlada preispituje savezništvo s Rijadom, uključujući bezbednosne garancije koje Pentagon pruža zalivskoj kraljevini.

Kuća Sauda odbacuje optužbe. Odatle poručuju da Rijad nije hteo da se meša u međunarodni sukob ili da politički naškodi Americi, već da se vodio isključivo ekonomskom logikom. Saudijci podsećaju da je smanjenje proizvodnje bilo odluka naftnog kartela OPEK plus, a ne samo Saudijske Arabije. I Rusija je članica tog kartela.

Amerikanci pripremljeni za nukleatni napad, Evo odakle bi Putin dejstvovao - Alo.rs

Demokratski senatori otišli su i korak dalje, optuživši bliskoistočnu monarhiju, koja je značajan uvoznik oružja iz SAD, da bi mogla da pošalje Rusiji sofisticiranu američku vojnu tehnologiju. Senator Ričard Blumental, član odbora za vojna pitanja, izjavio je u intervjuu „Gardijanu” da traži od zvaničnika iz Pentagona da u Kapitolu objasne da li ima razloga za brigu kad je reč o transferu američkog oružja iz Saudijske Arabije u Rusiju. Blumental spada u senatore iz Demokratske stranke koji su posle odluke Saudijske Arabije da od novembra smanji proizvodnju nafte predložili da se uvede jednogodišnji embargo na izvoz američkog oružja u ovu zemlju. Kris Marfi, demokratski senator iz Konektikata, pozvao je vladu da iz Saudijske Arabije ukloni američko oružje koje štiti saudijska naftna polja i da to naoružanje prebaci u Ukrajinu za odbranu od Rusije.

Demokrata Robert Menendez, predsedavajući senatskog odbora za spoljna pitanja, kazao je u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si da SAD mogu da insistiraju na tome da bliskoistočna kraljevina preinači odluku. Kako je podsetio Menendez, Saudijsku Arabiju od Irana štiti Amerika, a ne Rusija, koja je „u krevetu s Iranom”.

U Vašingtonu ovaj razvoj događaja doživljavaju kao da su Iran i Saudijska Arabija na istoj, ruskoj strani, iako su ove dve zalivske zemlje zakleti neprijatelji. Rijad i Teheran u svetu najčešće imaju suprotstavljene interese, kao što je bio slučaj i u Siriji, gde je Saudijska Arabija intervenisala na strani pobunjenika, a Iran je (s Rusijom) pomogao predsedniku Bašaru el Asadu da ostane na vlasti.

I dok Amerika optužuje Saudijsku Arabiju i Iran da su se indirektno uključili u rat u Ukrajini na strani Rusije, Kremlj za uključivanje na strani Ukrajine proziva Izrael.

Belorusko MO: Vojna registracija gotova do kraja godine - Alo.rs

Kako je Dmitrij Medvedev, bivši predsednik i sadašnji zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije, napisao na „Telegramu”, Izrael se sprema da pošalje oružje Kijevu. Medvedev je naveo da bi to bio „nepromišljen korak koji bi uništio odnose” između Izraela i Rusije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio je da kupi izraelski protivraketni sistem „Gvozdena kupola”, koji bije glas da je delotvoran u 90 odsto slučajeva. Kako nije uslišena molba iz Kijeva, Zelenski je izjavio da je „šokiran” ponašanjem bliskoistočne zemlje. Prema oceni „Vašington posta”, to se verovatno neće promeniti u budućnosti, jer Izrael ne želi da rizikuje saradnju s Rusijom. Kako zaključuje američki dnevnik, Vladimir Putin je dozvolio izraelskoj vojsci da u Siriji gađa milicije koje uživaju iransku podršku, pa izraelska vlada ne želi da to dovodi u pitanje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading