STRUČNJAK UPOZORIO "Naš sistem PVO neće zaštititi region od ruskih hipersoničnih raketa!"
Foto: Twitter/printscreen

Zajednički evropski sistem protivvazduhoplovne odbrane neće zaštititi region od mogućeg udara hipersoničnih raketa, smatra francuski ekspert iz Centra za političku i stratešku analizu Ksavije Moro.

- Amerikanci su obećali da će isporučiti Ukrajini baterije protivavionskih sistema 'Nasams', ali zajednički sistem PVO kao takav ne postoji. Biće izuzetno teško da se razvije i implementira takav sistem. Ključna činjenica je da tehnologije na trenutnom nivou ne zaustavljaju ruske hipersonične rakete - rekao je stručnjak za geopolitiku i naoružanje.

Prema njegovim rečima, u evropskim zemljama oko Rusije trenutno su raspoređeni američki sistemi PVO sa raketnim sistemima i radarima, dok zemlje poput Francuske i Nemačke imaju sopstvene sisteme. Međutim, zajednički sistem PVO zasad ne postoji.

 

 

Ekspert smatra da bi stvaranje „neprobojnog vazdušnog štita“ trebalo da podrazumeva sposobnost da zaustavlja rakete bilo kog tipa, kao i dronove sa 100 kilograma eksploziva. Stoga, ocenjuje Moro, za razvoj idealnog sistema protivvazduhoplovne odbrane nisu potrebne desetine milijardi dolara, nego će i trajati godinama.

Takođe je konstatovao da iza ideje o stvaranju zajedničkog evropskog sistema PVO pre svega stoji vojnoindustrijski kompleks SAD koji će najviše profitirati od toga.

Po rečima Moroa, razvoj takvog sistema PVO prvenstveno će se odvijati u okviru NATO-a, što uključuje formiranje, održavanje ili rekonstrukciju vojnih baza SAD širom Evrope. Prema tome, broj američkih vojnih baza bi trebalo da se poveća.

 

 

Prošle sedmice Nemačka i 14 zemalja-članica NATO-a su potpisali deklaraciju o formiranju savršenijeg evropskog sistema protivvazduhoplovne odbrane.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading