HOROR U ITALIJI! Raspalo se groblje, vise sanduci sa pokojnicima! (FOTO)
EPA

Ali scena je već poznata Napolitancima.

U januaru se nešto slično dogodilo u drugom delu grada. Građani, međutim, krive loše upravljanje gradskim grobljima za nastanak ruševina, u koje su se pretvorili nadgrobni spomenici njihovih najmilijih.

Najmanje desetak kovčega ostalo je da visi u vazduhu nakon što se deo mermerne zgrade srušio na najstarijem groblju u Napulju. Vlasti su stoga ograničile kretanje po groblju Pođoreale i započele istragu.

HOROR U ITALIJI! Raspalo se groblje, vise sanduci sa pokojnicima! (FOTO)

EPA

 

Pošto je prostor u ponedeljak popodne bio zatvoren za posetioce, u nesreći nije bilo povređenih.

Odbornik Napulja Vincenzo Santagada, koji je odgovoran za održavanje groblja, bio je u blizini u vreme incidenta.

„Pre nego što se zgrada srušila, čuo se snažan prasak, praćen gustim oblakom prašine“, opisao je on. Istovremeno, on je naglasio i da će se uprava pobrinuti za sve formalnosti oko oštećenja i ponovnog sahranjivanja otkrivenih kovčega.

Dan nakon toga, odnosno u utorak, ispred groblja su se na protestu okupili ogorčeni i šokirani građani koji za štetu okrivljuju upravu groblja, koja uopšte ne održava te površine.

HOROR U ITALIJI! Raspalo se groblje, vise sanduci sa pokojnicima! (FOTO)

EPA

 

"Imali smo sreće što kovčezi moje porodice nisu ispali", rekao je Mauricio Bodi za italijanski list. Ženu, oba roditelja i svekra sahranio je u niše.

I u januaru prošle godine, meštani su se susreli sa sličnim incidentom, kada se na drugom kraju grada srušila i zgrada sa oko 300 grobnih niša, pa ne veruju obećanjima.

Upozoravaju da već dugi niz godina glasno pominju da se o grobljima ne vodi računa. Istovremeno, uz njih stoje i neki političari.

Regionalni odbornik iz partije Evropa Verde Frančesko Emilio Boreli takođe je na svom Fejsbuk profilu ukazao na nedostatke nege nakon novog urušavanja grobnih niša u Pođorealeu. Groblja su se previše godina loše upravljala i prepuštala sama sebi, pa su zato postala žrtve prevaranta i profitera“, podržao je mišljenje naroda.

Italijanske porodice 'izgubile' su i svoje pokojnike prošlog februara, kada je 200 kovčega palo u more zbog klizišta ispred primorskog grada Kamoglija na severu Italije. Zemlja je sa sobom povukla i dve kapele.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading