PRESTANITE DA KUKATE I OBUCITE DŽEMPER Nemačke vlasti poslale oštru poruku građanima
Foto: Shutterstock

Kada je reč o milijardskim paketima pomoći, bivši savezni ministar finansija optužio je građane da su prezahtevni. Umesto da uvek samo "cvile", Nemci bi trebalo da jednostavno "obuku džemper" kada se smrzavaju zimi, rekao je on.

Ali jednostavni saveti za uštedu energije verovatno neće svuda dobro proći. Ovim je Šojble odgovorio na stalni poziv za pomoć u energetskoj krizi.

Dan ranije, savezna vlada je zajedno sa komitetom eksperata predstavila plan za ograničavanje cena gasa. Koalicija „Semafor“ želi da uloži oko 95 milijardi evra za ublažavanje visokih troškova za potrošače kao posledica rata u Ukrajini.

Dvofazni plan predviđa jednokratnu isplatu građanima u decembru i subvencionisanje smanjene osnovne kvote gasa od aprila 2023. godine. Ali sa Šojbleove tačke gledišta, Nemci ne bi trebalo da se oslanjaju samo na pomoć političara.

"Država nije samoposluga" „Ako ljudima sugerišemo da je sve neograničeno, mi prekomerno iskorišćavamo državu“, upozorio je bivši predsednik Bundestaga u intervjuu za Bild.

Nažalost, mnogi bi poverovali da država samo mora da obezbedi sve više svojim građanima.


„Neka vrsta supermarketa u kojem su građani lovci na cene“, rekao je Šojble. Nemačka se zapravo suočava sa teškom zimom u energetskoj krizi.

Nakon što je Rusija obustavila isporuke gasa u sporu oko zapadnih sankcija, cene energenata su naglo porasle.

Neuspeh u snabdevanju Nemci moraju da kompenzuju uštedom energije, a snabdevači energentima visokim cenama na međunarodnom tržištu. Da troškovi ne bi morali da se prebacuju na krajnje kupce, savezna vlada se tome suprotstavlja programima pomoći vrednim milijarde evra.

Više od 250 milijardi evra mora biti na raspolaganju u saveznom budžetu za plaćanje smanjenja cene gasa i tri paketa olakšica. U ovom kontekstu, Šojble je pozvao na preispitivanje.

Pomoć iz paketa treba da primaju samo domaćinstva sa niskim primanjima. "Morate da kažete građanima: 'S obzirom na situaciju, ne možete na odmor'", rekao je sindikalni političar. Na pitanje da li su Nemci razmaženi, za Bild je rekao: "Naravno, svi smo. I ja." Ali, važno je da sada svi shvate da stvari ne mogu da traju ovako zauvek. Nemci će ponovo morati da rade više, prenosi Feniks Magazin.
 

Pratite nas i na Telegramu

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading