SEVAJU VARNICE IZMEĐU DVE KOREJE Jedna stvar predstavlja ozbiljnu pretnju
Printscreen

Severna Koreja je u ponedeljak saopštila da su njene dvonedeljne vežbe gađanja uključivale balističke rakete, ratne avione i druga sredstva za uvežbavanje mogućih udara na južnokorejske i američke ciljeve, prenosi AP.

Pjongjang je naveo da su manevri organizovani da pošalju upozorenje Seulu i Vašingtonu, koji su organizovali „provokativne zajedničke pomorske vežbe“ u kojima je učestvovao i američki nosač aviona.

Portparol južnokorejskog ministarstva odbrane, opisao je severnokorejske nuklearne pretnje kao „veoma ozbiljne“, ali je rekao novinarima da je južnokorejski raketni odbrambeni sistem sposoban da otkrije i presretne sisteme naoružanja za koje je Pjongjang saopštio da je koristio u svojim vežbama.

On je rekao da Južna Koreja nastavlja sa uvođenjm špijunskih satelita, raznih bespilotnih letelica i drugih sredstava za izviđanje na moru kako bi bolje nadgledala Severnu Koreju.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel ponovio je obećanje da će ojačati odbranu zemlje kroz njen savez sa SAD i njihovu trilateralnu bezbednosnu saradnju sa Japanom.

On je rekao da je nedavna demonstracija naoružanja pokazale da nuklearna pretnja Pjongjanga „postaje ozbiljnija svakim danom“.

„Severna Koreja je dosledno razvijala i unapređivala kapacitete nuklearnog oružja i sada preti ne samo Južnoj Koreji već i celom svetu, ali mislim da Severna Koreja ne može ništa da dobije nuklearnim oružjem“, rekao je Jun novinarima u Seulu.

Zabrinutost oko nuklearnog programa Severne Koreje porasla je otkako je Pjongjang prošlog meseca usvojio zakon kojim se dozvoljava preventivna upotreba nuklearnog oružja u određenim situacijama.

Južnokorejska vojska je nakon toga upozorila Severnu Koreju da bi je upotreba bombi dovela do samouništenja, navodi AP.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading