BRUKA I SRAMOTA ZA HRVATE Silovatelj nazivao žrtvu "prostitutkom", a oni mu sada i umanjili kaznu
Foto: Shutterstock

Navodi da se žalba optuženog Prigorca delimično usvaja, a prvostepena presuda kojom je osuđen na dve godine zatvora preinačuje se u kaznu zatvora u trajanju od godinu i šest meseci.

Prvostepena presuda izrečena mu je u februaru prošle godine nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je "upotrebom sile izvršio polnu radnju  bez pristanka žrtve i time počinio krivično delo protiv polne slobode silovanjem". Tako je Prigorcu dvogodišnja kazna zatvora zbog silovanja Snježane K. na lokalnoj zabavi smanjena za pola godine.

Osim toga, on može biti pušten nakon što odsluži dve trećine kazne.

Na prvostepenu presudu od dve godine zatvora žalili su se i državni advokat i optuženi Prigorac. Državni advokat je zatražio da Prigorac bude osuđen na dužu zatvorsku kaznu, ali je sudsko veće Višeg krivičnog suda, koje čine predsednik veća Željko Horvatović i sudije Marijan Bitanga i Marija Balenović, odlučilo da bivšem lideru HDŽ-a smanji kaznu jer je bio je branilac.

- Okrivljeni u žalbi tvrdi da mu je prvostepeni sud za učinjeno krivično delo izrekao prestrogu kaznu, jer je jednu okolnost neosnovano smatrao otežavajućom (kritičnom za izvršeni krivični deo), a drugu nije smatrao kao otežavajuću. Uopšte olakšavajući, iako je trebalo da bude (odlikovan učesnik u Domovinskom ratu) -  navodi u presudi Viši krivični sud.

Sud dalje navodi da se njegova kritika zločina počinjenog na sudu u odnosu na njegovo prethodno priznanje krivičnog dela ne može tumačiti kao otežavajuća okolnost jer je negiranje krivičnog dela njegovo zakonsko pravo. Dakle, Sud se ponovo vraća na njegov status odbrane.

"Provocirala” ga prostitutka

Prigorac je tokom svoje odbrane prijavu oštećene Snježane K. nazvao "monstruoznim scenarijem". Inače, u neverovatnom intervjuu medijima pre dve godine, Prigorac je tvrdio da nije silovao podstanarku, već da ga je "provocirala” prostitutka. Na pitanje zašto se nije udaljio od nje, naveo je da je bio ratnik i da se "nije borio u Domovinskom ratu da bi se plašio prostitutke".

Prigorac je 2017. kao HDZ-ovac bio jedini kandidat za predsednika opštine Lasinje i to je postao sa 90 odsto glasova. Godinu kasnije, posle prijave za silovanje, sam je izašao iz stranke, ali je mandat predsednika opštine odradio do kraja.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading