"GRANIČNI LOVCI" IMAJU DOZVOLU ZA UBIJANJE Mađarska formirala jedinice za lov na migrante
Foto: Youtube/Printscreen

Reč je o građanima koji nakon četiri nedelje obuke dobijaju pištolj, bojevu municiju, palicu, biber sprej, lisice i naočare za noćno posmatranje. U Mađarskoj imaju službeni naziv "granični lovci" i nakon četiri nedelje obuke imaju dozvolu za pucanje pa i ubijanje ukoliko je potrebno.

Tokom te četiri nedelje, polaznici se obučavaju kako da rukuju oružjem, patroliraju granicom, prate tragove migranata, vrše pretrese, metode hapšenja i sprečavanja ilegalnih prelazaka granice.

Mađarske vlasti već duže vreme sprovode intenzivnu javnu kampanju regrutovanja „pograničnih lovaca” za migrante i žele da zaposle ukupno oko 4.000 lovaca. Do sada se prijavilo više od 2.000 Mađara, a više od 800 njih je već potpisalo ugovore sa policijom. Oni koji završe obuku imaju pravo na mesečnu platu od oko 1.000 evra, hranu i smeštaj.

Centar za obuku „lovaca“ nalazi se u Nirbatoru, malom gradu 260 milja istočno od Budimpešte. Jutarnje okupljanje muškaraca i žena obučenih u plave uniforme sa zelenim kapama na glavama počinje pesmom. "Ispuniću svoju službu, ako treba, čak i uz rizik svog života“, pevaju iz sveg glasa.

Kandidati dolaze iz svih slojeva društva, a među njima je mnogo onih koji su oduvek želeli da postanu policajci, ali nisu uspeli, ali ima i mnogo avanturista i mrzitelja stranca. Iako sve ovo liči na stvaranje paravojne jedinice pod okriljem države, mađarske vlasti brane projekat tvrdnjom da na taj način žele da rasterete pripadnike vojske i policije koji nadgledaju granicu sa Hrvatskom i Srbije više od dve godine. Mađarska je podigla i žičanu ogradu prema ove dve susedne zemlje, koju je ove godine odlučila da nadogradi za još jedan metar visine, piše "Jutarnji list".

 

 

Pratite nas na Telegramu!

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading