UBIJENO 19 UČENIKA I DVOJE NASTAVNIKA Suspendovano kompletno policijsko odeljenje u američkom gradu Juvaldeu
Foto: EPA/TANNEN MAURY

Iz okruga je saopšteno da se "na određeno vreme" suspenduju sve aktivnosti policijske službe, koja se, prema vebsajtu okruga, sastoji od petoro policajaca i jednog čuvara.

U Juvaldeu se očekuju rezultati istrage koju vodi Asocijacija šefova policije Teksasa, kao i jedna spoljna firma, o pucnjavi u osnovnoj školi Rob Elementari u Juvaldeu, koji treba da budu objavljeni ovog meseca.

Okrug je saopštio da je odluku o suspenziji policije doneo pošto su "noviji događaji pokazali da postoje dodatni razlozi za zabrinutost u pogledu rada te službe".

Takođe je saopšteno da je "zbog nedavnih događaja", jedan od policajaca, Migel Hernandez, poslat na prinudni odmor. Ken Maler, direktor za usluge za učenike, je takođe na prinudnom odmoru i odlučio je da se penzioniše, saopštio je školski okrug.


Okrug je odbio da pruži više informacija o suspenzijama i stanju rada policije. Policijska služba iz Juvaldea takođe nije bila dostupna da odgovori na pitanja novinara.

Policija je pod istragom zbog svog odgovora na pucnjavu u maju, i kritikovana zbog veoma sporog reagovanja dok je naoružani napadač ubijao decu u jednoj učionici.

Školski okrug je takođe sasopštio da je pozvao dodatne policajce iz teksaškog Sekretarijata za javnu bezbednost radi zaštite đaka u okrugu.

Pit Aredondo, šef male policijske službe zadužene za patroliranje oko škola, otpušten je sa mesta šefa policije u avgustu. Aredondo je žestoko kritikovan zbog načina na koji je policija reagovala na pucnjavu.

Nedelju dana pre suspenzije policije školskog okruga, roditelji dece koja su preživela pucnjavu tužili su nezavisni konsolidovani školski okrug Juvaldea, bivše zvaničnike, proizvođača oružja koje je korišćeno u napadu i druge.

Zvaničnici iz Juvaldea su pod istragom nakon što je skoro 400 policajaca više od sat vremena čekalo ispred učionica škole, pre nego što su upali u učionicu i ubili napadača. U julu, skupština Teksasa je objavila izveštaj u kojem se krive "sistemski neuspesi" i loše liderstvo, dodajući da je broj žrtava bio veći zbog nereagovanja policije.

Pratite nas i na Telegramu

Komentari (0)

Loading