VELEOBRT U EVROPSKOJ UNIJI Ova NATO zemlja jedina nije podržala novu rundu sankcija Rusiji, evo zašto
Alo! Ilustracija /J.V.

Belgijska vlada odlučila je da ne podrži novu rundu trgovinskih ograničenja EU protiv Rusije, izvestila je u četvrtak lokalna štampa, pozivajući se na primedbe premijera Aleksandra de Krua.

Govoreći na marginama samita Evropske političke zajednice (EPC) u Pragu u Češkoj, šef belgijske vlade je objasnio da „kako ekonomski troškovi sankcija postaju sve veći, postaje teško pokazati solidarnost“ sa Ukrajinom.

„Sankcije su do sada funkcionisale veoma dobro“, rekao je premijer, „ali što dalje idemo, više govorimo o sankcijama koje više štete našoj ekonomiji nego ruskoj.

Njegova zemlja je zbog toga odbila da podrži osmi paket sankcija kada su zemlje članice EU glasale o njemu ove nedelje. Ni Belgija nije glasala protiv, jer „ne želimo da prekinemo evropsku solidarnost“, rekao je de Kru.

Glasanje protiv predloga bilo koje zemlje članice EU bi blokiralo usvajanje paketa. Belgija je navodno bila jedina nacija koja se uzdržala.

Ranije ove nedelje, belgijski poslanik Andre Flaho, koji predstavlja provinciju Valonski Brabant, izrazio je zabrinutost zbog uticaja predstojećih sankcija na svoje birače.

Dve fabrike u vlasništvu ruskog metalskog giganta NLMK, koje se nalaze u belgijskoj provinciji, možda će morati da se zatvore, upozorio je poslanik. EU je na kraju dozvolila prelazni period od dve godine za prelazak sa poluproizvoda od čelika poreklom iz Rusije na alternativno snabdevanje.

U Belgiji je takođe postojala zabrinutost da će EU pokušati da ograniči trgovinu ruskim dijamantima, što bi potencijalno moglo uticati na juvelirsku delatnost u Antverpu.

Neke novinske kuće objavile su da je zemlja blokirala predloženo uključivanje takvih sankcija u paket.

Na pitanje o ruskom dragom kamenju, premijer de Kru je rekao da se njegova vlada ne bi protivila zabrani, da je to bilo neophodno, ali je Evropska komisija odlučila da to ne uradi jer je uvoz iz Rusije značajno opao bez ikakvih formalnih ograničenja.

Pratite nas i na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading