ERDOGAN TRAŽIO SASTANAK SA PUTINOM  "Turska ima bliske odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom"
Tanjug/Ap

"Bilo bi dobro ako bismo imali sastanak posvećen našim odnosima za tri do četiri dana. Ako Putin može da dođe na azijske razgovore, moći ćemo da imamo bilateralne pregovore, kao i pregovore o Rusiji i Ukrajini. Imaćemo kontakte i telefonom i u Aziji", rekao je Erdogan, kako prenosi Tas s.

Erdogan je takođe čestitao Putinu rođendan i naveo da mu je ruski predsednik zahvalio zbog turskog posredovanja "u aktuelnom procesu".

Erdogan je ranije danas razgovarao telefonom sa ruskim kolegom o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o aktuelnoj krizi, saopšteno je iz kancelarije turskog predsednika.

Tema razgovora bila su i najnovija dešavanja u Ukrajini, saopštila je Direkcija za komunikacije Turske.

Erdogan je u razgovoru ponovio spremnost Ankare da doprinese mirnom rešavanju sukoba između Moskve i Kijeva, prenosi Rojters.

Članica NATO-a Turska ima bliske odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom i nastoji da izbalansira svoje veze tokom rata, odbijajući da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve, ujedno kritikujući rusku invaziju i snabdevajući Kijev naoružanim bespilotnim letelicama.

Turska je zajedno sa Ujedinjenim nacijama, posredovala u julskom sporazumu koji je omogućio da ukrajinsko žito isplovi iz crnomorskih luka.

Odnosi Ankare i Moskve su složeni, pri čemu te dve zemlje blisko sarađuju na polju trgovine energentima, dok se mimoilaze u stavovima oko Sirije, Libije i Azerbejdžana, podseća britanska agencija.

 

 

Pratite nas i na Telegramu!

 

 

 

 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
alex

07.10.2022 18:19

dali je erdogan posecivao tamosnju skolu ? mozada i nije bio na casovima gde se zaznavala granica nekadanje carske rusije,zapad-istok ciji je deo svojevremeno bio otet.on jadnik ipak zavisi od vataikanskih angloamera.