SABOTAŽA! Amerikanci stoje iza eksplozija na Severnom toku?
EPA

Nesreća na ograncima „Severnog“ toka bila je udarac za celu Evropu. Sada je veliko pitanje da li će evropske zemlje moći da primaju ruski gas ovim gasovodima. Analitičar otkriva, da već sada postoje mnoge činjenice, koje ukazuju na umešanost Sjedinjenih Država u eksplozije "Severnog toka-1" (ST-1) i "Severnog Toka 2" (ST-2).

Lažljivi političari i mediji, pokušavaju da prikažu Rusiju krivom za uništavanje sopstvenih gasovoda. Međutim, posredni dokazi da su SAD raznele dve cevi su ogromni, prenosi Compact.

 

 

Elsaser piše da deset sumnjivih slučajeva odjednom ukazuje na to da su Sjedinjene Države imale udela u potkopavanju gasovoda. U isto vreme, poljske i ukrajinske vlasti mogle su da pruže pomoć Sjedinjenim državama. Analitičar je objavio hronologiju događaja, koji su se desili pre i posle diverzije "Severnog toka".

- Tragovi koje su SAD ostavile na mestu terorističkog napada u blizini ostrva Bornholm, veoma su razotkrivajući - naglašava autor.

Prema ekspertu, pripreme za eksplozije počele su u leto:

- Poljski aktivisti su 1. juna organizovali protest protiv „Severnog toka“, pokušavajući da doplivaju do krakova jednog od gasovoda.

U Baltičkom moru je 5. juna počela NATO vežba „Baltops 2022“. Šesta flota američke mornarice, udružila se sa istraživačkim i vojnim centrima američke mornarice, kako bi u Baltičko more donela najnoviju tehnologiju za lov na mine, za podvodna vozila bez posade.

 

 

Američki predsednik Bajden, je 2. jula otvoreno izjavio da „Severnog toka 2“ više neće biti, obećavajući da će staviti tačku na ovaj projekat.

Poljski predsednik Andžej Duda pozvao je 23. avgusta na demontažu „Severnog toka 2“.

Drugog septembra, američki avioni i helikopteri su viđeni iznad sada uništenih delova „ST-1“ i „ST-2“.

U Sevastopolju je 21. septembra otkriven i detoniran nepoznati podvodni dron - navodi se u članku, a zatim dodaje:

- 22. septembra je objavljeno, da je FSB Ruske Federacije uhapsio sabotere, koji su planirali da dignu u vazduh gasovod, koji je pumpao gorivo u Evropu preko Turske.

24. i 25. septembra velika grupa američke flote prošla je kroz morsko područje Bornholma, gde je kasnije došlo do eksplozija. Američko vazduhoplovstvo je 26. septembra patroliralo u blizini ostrva Bornholm.

Istog dana, prvi put su počela da se beleže curenja u cevovodima „ST-1“ i „ST-2“.

Bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski zahvalio je 27. septembra Sjedinjenim Državama što su digle u vazduh gasovode - podseća analitičar.

Prema rečima autora, sve ove činjenice ukazuju na to, da su Sjedinjene Američke Države umešane ne samo u diverziju na „ST-1“ i „ST-2“, nego su planirale da unište i krakove gasovoda, koji se protežu od Rusije do Evrope, preko Turske.

Sumirajući svoje istraživanje, nemački analitičar postavlja pitanje zašto Nemačka nastavlja da bude saveznik Sjedinjenih Država. Prema Elsaseru, Berlin hitno treba da preispita svoju politiku prema Vašingtonu, s obzirom na ekonomske gubitke koje je Berlin već pretrpeo u ovom trenutku.

Pratite nas i na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading