LONDON KREĆE U POHOD NA EVROPU Britanija preko Francuske želi da se vrati na Balkan!
Profimedia

U svetlu predstojećeg samita u Pragu, na kome se raspravlja o osnivanju Evropske političke zajednice, pojavili su se navodi da ovaj dvojac namerava da za stolom ujedini zemlje kandidate za članstvo u EU koje gube strpljenje za ulazak u "klub 27" i da se tako spreče pokušaji Rusije i Kine da steknu uticaj na južnom i istočnom delu Evrope.

Ideja je, kako je preneo Rojters, da se sa kandidatima za članstvo u EU izgrade bolji odnosi kako bi prestali da se oslanjaju isključivo na investicije Rusije i Kine. Makron je zabrinut da bi dug put ka ispunjavanju kriterijuma za EU mogao da obeshrabri narode Zapadnog Balkana i da podstakne evroskepticizam.

- Na sastanak su pozvani, između ostalog, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Albanija, Jermenija, Azerbejdžan - preneo je Rojters.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov tim povodom je saopštio da "formiranje novih blokova pojedinih evropskih zemalja neće doprineti stabilnosti, predvidljivosti i deeskalaciji napete situacije".

Dolazak Britanije na samit, kako smatraju poznavaoci političkih prilika, daju joj priliku da oblikuje novi evropski forum iznutra nakon "bregzita" i nagoveštava da želi da preuzme inicijativu od EU na ovom prostoru.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević objašnjava da je na liniji sankcija prema Rusiji ovaj prostor zaokružen u funkciji Zapada, ali da se Britanija, koja je izašla iz EU, ovoga puta pojavljuje kao akter zajedno sa Francuskom, koja je sada vodeća sila EU:

- Britanija želi da preuzme inicijativu od EU, ovde se preskače EU i daje do znanja da se pitaju dve nuklearne sile, stalne članice Saveta bezebdnosti UN. One žele da se zna da su ravnopravne sa SAD. Sada se težište pomera sa Vašingtona i Brisela, gde Francuska i Britanija žele da pokažu svoj uticaj.

Milivojević objašnjava da se za nas ništa suštinski ne menja, jer smo već sve vreme izloženi tom pritisku da uvedemo sankcije Rusiji i okrenemo se isključivo EU:

- Od Britanije svakako ne možemo ništa dobro očekivati, već samo dodatne pritiske kada je reč o Kosovu i Metohiji, situaciji u BiH i sankcijama Rusiji.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković objašnjava da se većina ovih zemalja koje se pominju već opredelila ka Rusiji shodno zapadnoj politici:

- Svi su sem BiH, zbog Republike Srpske, i Srbije već uveli sankcije Rusiji. Ako takve indicije uistinu postoje, a uzimajući u obzir i političku zajednicu, ovo bi bio samo dodatak na već postojeću politiku koju Zapad vodi.

Samit u Pragu

Na samit o formiranju Evropske političke zajednice koji počinje sutra u Pragu pozvano je 27 čelnika zemalja EU i 17 lidera sa kontinenta koji trenutno nisu u klubu, uključujući Britaniju, Tursku, Norvešku i Ukrajinu. Ova zajednica je novi format koji je predložio Makron, a koji bi obuhvatio države Zapadnog Balkana, Tursku, Ukrajinu, ali i nekadašnju članicu Unije Veliku Britaniju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading