IRANSKA JESEN Od frizure, do tajne sahrane, drama u Teheranu se nastavlja
EPA

Porodica je planirala da sahrani Niku u ponedeljak, ali je njeno telo ukradeno i zakopano u selu udaljenom oko 40 kilometara, rekli su izvori.

Nika, koja je učestvovala u antivladinim demonstracijama nestala 10 dana nakon protesta u Teheranu 20. septembra, a u svojoj poslednjoj poruci prijateljici rekla je da je jure snage bezbednosti, saopštila je njena rodbina za BBC.

Antivladini protesti izbili su u Iranu u septembru nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral.

Amini je pala u komu nekoliko sati nakon što ju je policija za moral uhapsila zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Protesti su počeli posle njene sahrane, proširili se širom zemlje i postali najgori nemiri viđeni u zemlji godinama unazad.

U utorak je iranski predsednik Ebrahim Raisi pozvao na jedinstvo protiv protesta koji nastavljaju da rastu, i okupljaju Irance uprkos etničkim i klasnim podelama i naporaima vlasti da ih uguše, prenosi Gardijan.

Raisi je ponovio zvaničan vladin stav da su proteste pokrenuli strani provokatori, ali je priznao da su Iranci ljuti zbog određenih„neuspeha“ Islamske Republike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading