DIREKTOR PODVIO REP Iranske učenice digle pobunu zbog smrti Mahse Amini (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

Protesti protiv iranske vlade održani su širom zemlje nakon smrti Mahse Amini. Iranska moralna policija uhapsila je 22-godišnjakinju u Teheranu 13. septembra jer se navodno nije pridržavala strogog islamskog kodeksa oblačenja u zemlji.

DIREKTOR PODVIO REP Iranske učenice digle pobunu zbog smrti Mahse Amini (VIDEO)

Foto: Shutterstock

 

 

Amini je navodno pretučena nakon hapšenja i umrla je tri dana kasnije. Iranske vlasti su saopštile da je imala srčani udar, ali je njena porodica odbacila ovo objašnjenje.

Nekoliko sati nakon njene sahrane 17. septembra, Iranci su izašli na ulice u znak protesta. Bezbednosne snage su ugušile proteste, a Iranska grupa za ljudska prava procenjuje da je ukupan broj poginulih više od 130.

Srednjoškolci u Iranu takođe protestuju u „što je razvoj bez presedana“, kaže Vahid Jucesoj sa univerziteta u Montrealu.

Jucesoj je podelila video na kojem devojke bez obaveznog hidžaba okružuju svog direktora u školi u Karadžu, gradu izvan Teherana.

Čuju se kako skandiraju da je "bez časti" i gađaju ga dok on beži sa lica mesta.

„Ovaj video postaje viralan na iranskom tviteru. Devojčice u školi u Karadžu zvižde i izbacuju prorežimskog direktora“, napisao je Jučesoj. „One su takođe skinule svoje hidžabe".

 

 

„Uobičajeno, kada se protesti dešavaju u Iranu, oni su obično ograničeni na ulice ili univerzitetske kampuse; ili ih vode radnici ili nastavnici. Činjenica da su sada stigli u srednje škole je razvoj bez presedana", rekao je on za medije.

„Nezadovoljstvo režimom je toliko veliko, da su svi segmenti društva ogorčeni načinom na koji se stvari odvijaju u zemlji da vidimo čak i mlade srednjoškolke kako se ponašaju na veoma politički način.

Druge fotografije i video snimci na društvenim mrežama prikazuju iranske učenice kako skidaju hidžabe i uzvikuju antivladine slogane.

Korisnici Tvitera pohvalili su hrabrost učenika.

„Hrabre devojke u Iranu skidaju marame, kidaju slike vrhovnih vođa Islamske Republike i skandiraju „Smrt diktatoru!“, napisala je sportska novinarka Elika Sadegi.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading