"TO JE OPASNO!" Srpkinje nikada ne rade ovo svojim bebama
Printscreen

Video ima skoro tri miliona pregleda, 172.000 deljenja i preko 72.000 komentara.

- Danska praksa da beba spava napolju u svojim kolicima nije samo kulturna norma, već je čak preporučuju i babice i medicinske sestre. Kažu da svež vazduh održava bebe zdravima i da im pomaže da bolje spavaju, a bebu bi trebalo da ostavite da drema u kolicima napolju bez obzira na vremene prilike - ispričala je mama u videu.

Mama sa Tik Toka kaže da je uobičajena praksa da u svakom trenutku ima više parkiranih kolica u blizini.

Printscreen

 

- Bebe ovde ne budu kidnapovane zato što niko ne želi odgovornost za tuđe dete, posebno kada naš zdravstveni sistem čini sve što može da pomogne svima koji žele da imaju dete - objasnila je mama.

Iako je mnogima čudno kako majke u Danskoj slobodno ostavljaju bebu napolju dok su one u prodavnici, a pada kiša i nema nikog da nadgleda kolica, majka četvoro dece iz Danske, objašnjava da su bebe obučene na odgovarajući način i pokrivene u skladu sa vremenskim uslovima.

Ostavljanje bebe da spava u kolicima ne praktikuje se samo kada su roditelji napolju. Mama sa Tik Toka kaže da njena beba drema napolju u kolicima čak i kada su roditelji kod kuće.

Printscreen

 

Saša Milićević pedijatar, kaže da je to aktuelno u zemljama Zapadne Evrope:

- U takvim slučajevima preti opasnost od aspiracije, odnosno ako se desi da beba povrati i odmah nakon toga uzdahne može biti jako opasno za bebu. To može da je vitalno ugrozi i da dođe do gušenja.

Milićević napominje i da može doći do promene temperature koja može da zasmeta bebi, a pogotovo ako je pokriju najlonom koji štiti od kiše a desi se da napulju grane sunce.

- Ispod tog najlona, može se stvoriti efekat staklene bašte i može dovesti bebu do hipertermije, odnosno stanje povišenje telesne temperature - kaže on i dodaje:

- Jako je važno da mama ima nadzor dok je beba mala. Da majka uvek ima bebu na oku, kako bi videla u kom je beba stanju i kako se ponaša.

On napominje da se kod nas ovakvi slučajevi ne dešavaju, te da se dešava totalno obrnuta situacija gde majke uvode decu u kafiće ili kafane gde se puši i tu provode vreme kako bi ih držale na oku.

- Za to vreme štetni efekti duvana mogu da naprave problem kod bebe i da poremete normalno funkcionisanje disajnog sistema - ističe Milićević i dodaje:

- Takođe boravak na zatvorenim mestima gde ima puno ljudi, beba može dobiti virusne infekcije. Osim duvanskog dima, virusne infekcije, bebi smeta i buka koja je čini veoma nervoznom.

 

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading