NEMAČKA U KRIZI DO GUŠE Pad profita stavlja katanac na maloprodaju
Foto: Pixabay

Kako se navodi, udruženje se obratilo pismom vicekancelaru i ministru ekonomije Robertu Habeku u kojem je upozorilo da „eksplozivni troškovi energije“ onemogućavaju sve većem broju trgovaca da sastave kraj s krajem.

Oni su situaciju okarakterisali kao „egzistencijalnu pretnju“ i precizirali da bi oko 16.000 preduzeća moglo da bankrotira ove godine, dok će se „negativni trend“ verovatno nastaviti i 2023. godine.

Udruženje je saopštilo da povećanje troškova energije, koji su u proseku porasli za 147 odsto od početka godine, sprečava trgovce da ostvare profit. Udeo troškova električne energije u obimu prodaje za trgovce na malo je već dostigao skoro 3% u proseku i mnogi u industriji očekuju da će ta cifra porasti na čak 5% u 2023.

Prema rečima predsednika udruženja Jozefa Sanktjohansera dobit ostvarena u mnogim maloprodajnim sektorima je već danas izuzetno niska. U slučaju odeće, operativni profit kao procenat prodaje iznosi 2,1%, dok je kod obuće trenutno negativan i iznosi -1,2%. Čak i u oblasti hrane iznosi samo 2-4%.

Ovakvo stanje stvari može mnoge kompanije staviti u nepovoljan položaj, upozorava udruženje.

S obzirom na nagli pad kupovne moći privatnih domaćinstava i rekordno visoku inflaciju, verovatno neće biti moguće prebaciti rastuće troškove energije na potrošače, navodi udruženje.

Zbog toga je grupa pozvala vlast da interveniše privremenim ograničavanjem tarifa i smanjenjem poreza na električnu energiju na minimum.

Pratite nas na Telegramu!

 

Komentari (0)

Loading