LIZ TRAS TRESNULA O BETON! London hitno povlači meru posle kolapsa sistema!
EPA

Ministar finansija Kvasi Kvarteng izjavio je danas da neće srezati najvišu stopu poreza na dohodak od 45 odsto koji se plaća na zaradu iznad 150.000 funti (167.000 dolara) godišnje, prenosi agencija AP.

Do preokreta je došlo nakon što je sve veći broj poslanika iz Konzervativne partije ustao protiv vladinog poreskog plana objavljenog pre 10 dana.

Premijerka Liz Tras Tras i ministar Karteng najavili su 23. septembra novi "plan rasta" kojim je bilo predviđeno smanjenje poreza i regulative, a koji bi se finansirao ogromnim zaduživanjem vlade kako bi se privreda izvukla iz višegiodišnjeg stagnanatnog rasta.

EPA/ADAM VAUGHAN

 


Rojters ističe da je taj plan izazvao krizu poverenja prema vladi, oborio vrednost funte i cene državnih obveznica, potresavši svetska tržišta do te mere da je Banka Engleske morala da interveniše programom od 65 milijardi funti (73 milijarde dolara) kako bi smirila tržište pozlaćenih državnih dužničkih hartija, tzv. giltova.

„Očigledno je da je ukidanje poreske stope od 45 posto odvratilo pažnju od naše glavne misije da se uhvatimo u koštac sa izazovima sa kojima se naša zemlja suočava. Kao rezultat toga, najavljujem da ne nastavljamo sa ukidanjem poreske stope od 45 posto. Shvatili smo i saslušali smo primedbe'''' , naveo je Kvarteng u saopštenju.

Odluka o zaokretu kursa će, prema oceni britanske agencije, verovatno staviti Trasovu i Kvartenga pod ogroman pritisak, posle manje od četiri nedelje nakon što su došli na vlast. Britanija je u poslednjih šest politički turbulentnih godina promenila četiri premijera.

EPA/ADAM VAUGHAN

 

Liz Tras, 47-godišnja bivša britanska ministarka inostranih poslova koja je stupila na dužnost 6. septembra nakon što je pobedila u trci za novog lidera Konzervativne partije, a ne na izborima u zemlji, priznala je u nedelju da je trebalo bolje da „pripremi teren” za ekonomsku politiku.


Funta se snažno oppravila u odnosu na dolar nakon Kvartengove objave i trrgovala se na nivou od 1,125 dolara jutros do 6:17 časova po srednjoevropskom vremenu, što je rast od 0,8 posto na dnevnom nivou.

Ministar finansija Kvasi Kvarteng je rekao da neće podneti ostavku nakon što je danas, kako navodi Rojters, objavio ponižavajući zaokret plana za smanjenje najviše stope poreza na dohodak od 45 odsto, navodeći da je taj plan postao „ogromna prepreka“.

Upitan da li razmišlja da podnese ostavku, Kvarteng je za Bi-Bi-Si (BBC) rekao: „Apsolutno ne“.

On je odbio da prizna da je to bila greška.

„Ono ššto priznajem jeste da je to bila ogromna distrakcija u onome što predstavlja jedan snažan paket“, rekao je on, dodaje se u tekstu.

Komentari (0)

Loading