PRVE POSLEDICE SABOTAŽE NA RUSKOM GASOVODU: Nad Skandinavijom bio formiran veliki oblak metana! Merne stanice sve zabeležile (VIDEO)
Tviter printskrin

Prema nekim procenama, količina gasa koji curi dovoljna je za jednogodišnju emisiju metana u gradu veličine Pariza ili zemlji veličine Danske.

U Skandinaviji, merenja Integrisanog sistema za posmatranje ugljenika (ICOS) pokazuju visok nivo metana u atmosferi.

 

 

„Pretpostavljamo da je vetar u oblasti curenja najpre odneo emisiju ka severu do Finske, a zatim prema Švedskoj i Norveškoj“, objasnio je profesor Stiven Plat sa norveškog instituta za istraživanje vazduha Nilu.

Institut procenjuje da je u vazduh ispušteno 80.000 tona metana, što je više od četiri puta više od norveške godišnje emisije metana iz industrije nafte i gasa.

Na Nilu su istraživači pripremili animaciju kretanja emisije metana u atmosferi. „Metanski oblak“, kako je nazvan oblak na Ikosu, otkriven je na pet stanica koje su bile udaljene i do 1.200 kilometara.

Evo kako bi Rusija mogla da zaobiđe sankcije - Alo.rs

 

Posmatračke stanice u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj potvrdile su rekordne nivoe metana. Drugi sateliti za posmatranje najverovatnije nisu zabeležili curenje emisije zbog oblačnog vremena, napisao je Icos u izveštaju.

Gas je prvo pobegao u more, a potom u atmosferu, gde je nastao džinovski oblak, koji se potom podelio na dva dela. Italijanski mediji javljaju da je oblak stigao i do Italije.

Stručnjaci uveravaju da oblak ne predstavlja pretnju po zdravlje građana, jer se u velikoj meri razblažio u atmosferi i kreće se na velikoj nadmorskoj visini. Međutim, događaj bi mogao imati velike negativne posledice po organizme u moru i klimu.

 

 

Porast metana u atmosferi detektovan mernim stanicama širom Evrope:

Na Nilu se procenjuje da će se oblak sada kretati ka Svalbardu, arhipelagu u Arktičkom okeanu, otprilike na pola puta između Norveške i Severnog pola.

Metan i dalje curi iz cevi, a trenutno postoje izazovni meteorološki uslovi, pa se tačna količina iscurelog gasa još ne može proceniti, upozorava norveški institut.

Metan je jedan od najmoćnijih gasova staklene bašte. Tokom perioda od 100 godina, on zagreva atmosferu oko 30 puta više od ugljen-dioksida.

Icos je sistem sa 150 fizičkih mernih stanica širom Evrope i drugde u svetu za posmatranje gasova staklene bašte. Najbliža stanica nam je u Italiji, tačnije kod Strme peći na nadmorskoj visini od 2165 metara.

Sistem omogućava standardizovane metode i procedure merenja da obezbede podatke u realnom vremenu, što omogućava brza i tačna poređenja posmatranja.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading