O SABOTAŽI NA GASOVODU I U UJEDINJENIM NACIJAMA:  Poljski zvaničnik zahvalio SAD na tviteru, uz slike Severnog toka, pa obrisao objavu
Alo

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas na zahtev Rusije kako bi se razgovaralo o šteti nastaloj na gasovodima Severni tok 1 i 2.

Incident koji se dogodio u ponedeljak izazvao je ne samo nagli porast cena tog energenta već je višestruko povećao napetost u odnosima Moskve i Vašingtona. Zbog sumnje da se radi o sabotaži, očekuje se pokretanje istrage, ali nije verovatno da će ona dati konačan odgovor.

O SABOTAŽI NA GASOVODU I U UJEDINJENIM NACIJAMA:  Poljski zvaničnik zahvalio SAD na tviteru, uz slike Severnog toka, pa obrisao objavu

Foto: Shutterstock

 

 

Prema seizmološkim podacima Danske i Švedske, u Baltičkom moru su u ponedeljak registrovane dve eksplozije, nakon čega je pritisak u gasovodima počeo da pada.

Gotovo svi međunarodni faktori ne odbacuju mogućnost da se radi o sabotaži. Buru je izazvala tviter objava bivšeg poljskog ministra spoljnih poslova Radeka Sikorskog.

Sikorski, koji je blizak Bajdenovoj administraciji, uz slike sa mesta incidenta napisao je "Hvala SAD", ali je posle nekoliko dana obrisao tvit.

Američki političari nikada nisu krili da im ruski gasovodi u Baltiku nisu po volji. Predsednik Džozef Bajden je to rekao još pre početka rata u Ukrajini.

"Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, Severni tok 2 neće više postojati. Mi ćemo ga okončati. Obećavam vam da ćemo biti u stanju da to uradimo", kaže Bajden.

Sličnu izjavu je dala i Viktorija Nuland, podsekretar u Stejt departmentu.

"Ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, Severni tok se neće nastaviti", rekla je Nulandova.

U saopštenju NATO-a povodom ovog incidenta, Moskva nije označena kao krivac, dok se istovremeno upozorava da će ta alijansa odgovoriti na svaki napad na infrastrukturu zemalja članica, čime se posredno upozorava Rusija da ne preduzima nikakvu odmazdu.

Na pitanje kome odgovara prekid Severnog toka, urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković odgovara.

"Zapravo je samo u interesu Amerike. Sumnjam da je Evropa napravila takvu havariju jer ti gasovodi su građeni uz učešće kompanija iz Evropske unije, pogotovo Severni tok 2. Te kompanije sada imaju problem jer on nije proradio. S druge strane Amerika stalno obećava da će Evropu snabdevati gasom. Oni računaju na to da će im Evropa biti sigurno tržište. To bi najviše štetilo Rusiji", kaže Putnkovićeva.

Nemački Špigl je objavio da su SAD letos upozorile nekoliko evropskih zemalja da postoji mogućnost napada na Severni tok 1 i 2, ali su ta upozorenja bila neodređena i iz njih se nije moglo zaključiti ko bi to mogao učiniti. Tvrdnje Špigla, kako prenosi Si-En-En, CIA je odbila da komentariše.

Uprkos ratobornoj retorici američkih medija, većina je oklevala da okrivi Rusiju, a mnogi izbegavaju da podsete na izjave Bajdena i Nulandove i prećutkuju tviter objavu Sikorskog.

Nasuprot njima, Taker Karlson čiji je večernji tok šou jedan od najpopularnijih u Americi, snažno je sugerisao da bi SAD mogle biti odgovorne za navodnu sabotažu u Baltičkom moru.

 

Pratite nas i preko Telegrama

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading