PANIKA NA VOLSTRITU Opadaju akcije "teškaša", najgori septembar od 2008. godine
Foto: AP

Sa tehnološkim teškašima "Apple Inc" (AAPL.O) i "Nvidia Corp" (NVDA.O) koji su pali za više od 4%, Nasdak je potonuo na najniži nivo iz 2022. godine, postavljen sredinom juna.

"S&P 500" (.SPKS) dostigao je najniže vrednosti poslednji put viđene u novembru 2020.

Pad za više od 8% u septembru, a referentna vrednost je na putu za najgori septembar od 2008. godine.

Rasprodaja američkih državnih obveznica je nastavljena pošto zvaničnici Federalnih rezervi (Fed) nisu dali naznake da će američka Centralna banka ublažiti ili promeniti svoje planove za agresivno podizanje kamatnih stopa kako bi smanjila visoku inflaciju.

Predsednica Fed-a Klivlenda Loreta Mester rekla je da ne vidi probleme na američkim finansijskim tržištima koje bi promenile kampanju Centralne banke za smanjenje inflacije kroz povećanje kamatnih stopa, zbog kojih je stopa na fondove Fed-a bila u rasponu od 3,0% do 3,25%.

Podaci su pokazali da je broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za beneficije za nezaposlene pao na najniži nivo u poslednjih pet meseci prošle nedelje, pošto je tržište rada i dalje otporno uprkos agresivnom povećanju kamatnih stopa Fed-a.

„Dobre vesti su loše vesti jer današnji broj radnih mesta ponovo ponavlja da Fed čeka dug put“, rekao je Fil Blankato, šef "Ladenburg Thalmann Asset Management"-a u Njujorku.

„Strah na tržištu je da će nas Fed gurnuti u veoma duboku recesiju, što će izazvati recesiju zarade, zbog čega se tržište rasprodaje. Najtrgovanija akcija u "S&P 500" bila je "Tesla Inc" (TSLA.O), sa 20,8 milijardi dolara vrednih akcija koje su razmenjene tokom sesije. Akcije su oslabile za 6,8 odsto.

Pratite nas na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading