BLINKEN SE HITNO OGLASIO Pale optužbe na račun Rusije
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je danas referendume o pripajanju u ukrajinskim oblastima pod ruskom kontrolom i rekao da oni nisu ništa drugo nego "otimanje teritorije".

"Ta parodija od referenduma koje je Kremlj organizovao nisu ništa drugo nego bezuspešan pokušaj prikrivanja nečeg što nije ni manje ni više nego još jedan pokušaj da se otme ukrajinska teritorija", rekao je Blinken u saopštenju.

"Da budemo jasni, rezultate je namestila Rusija i oni ne odražavaju volju ukrajinskog naroda", rekao je Blinken.

Američka osuda referenduma nije nova ali je Blinken ovo rekao u vreme kada ruski predsednik Vladimir Putin namerava sutra u Moskvi da formalizuje rusko pripajanje četiri ukrajinske oblasti gde su održani referendumi, koje je osudio Kijev i njegovi zapadni saveznici.

Kremlj će sutra u podne održati ceremoniju na kojoj će zvanično biti pripojene ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk kao i Herson i Zaporožje, najavio je portparol ; Dmitrij Peskov. ; Blinken je ponovio da SAD neće nikad priznati pripajanje teritorija, govoreći o "nelegitimnim referendumjma kojim se krši medjunarodno pravo i koji idu protiv svetskog mira i bezbednosti".

SAD će nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko je potrebno, zaključio je on.

Pratite nas na Telegramu!

Komentari (0)

Loading