JEZIVI PROZORI NA ULICAMA FLORIDE! Uragan Ijan izazvao poplave, dva miliona ljudi ostalo bez struje (VIDEO)
EPA/Yander Zamora

Uragan Ijan pogodio je Floridu, praćen silovitim vetrom i obilnim padavinama koje su prouzrokovale katastrofalne poplave i nestanak struje širom te američke savezne države, prenosi AP.

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride, na obalama Meksičkog zaliva, dobilo je naredbu ili upozorenje za evakuaciju, u trenutku kada se približavao uragan Ijan, koji pre toga pogodio Kubu.

Ijan je praćen vetrom od 185 km/h stigao u sredu na kopno, na jugozapadu Floride, u 15.05 sati po lokalnom vremenu, u blizini Kajo Koste kao oluja 4. kategorije prema Nacionalnom centru za uragane (NHC).

- Uragan je prouzrokovao katastrofalne poplave - dodaje se u saopštenju NHC.

Ijan je u sredu pretvarao ulice u reke i rušio je drveće u jugozapadnoj Floridi, uz vetar koji je jačao do brzine od 241 km/h,tako da se na kopnu oluja kategorije 4, na petostepenoj Safir-Simpsonovoj skali, izjednačila sa petim najjačim uraganom, mereno brzinom vetra, koji je ikada pogodio SAD, navodi AP.

Guverner Floride Ron De Santis izjavio je u sredu uveče da je ovo verovatno "jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu".

U blizini putanje uragana, istočno od ostrva Ki Vesta u nevremenu je potonuo brod s kubanskim migrantima i obalska straža još traga za 20 ljudi, pošto je troje spasila, a četvoro je uspelo da dopliva do obale.

Zdravstveni zvaničnici su prijavili da je oštećen krov jedne bolničke jedinice intenzivne nege, a takođe je saopšteno da je došlo do isključenja struje za dva miliona korisnika većinom u blizini putanje uragana.

 

Pratite nas i na Telegramu!

Komentari (0)

Loading