RASTE PRITISAK EU! Osmi paket sankcija protiv Rusije
Printscreen

Novi, osmi paket sankcija uključuje dodavanje još 1.300 fizičkih i pravnih lica na spisak sankcionisanih, opsežnu zabranu uvoza, čime ce Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi evra, kao i zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju (avijacijski artikli, hemijske supstance, elektronika).

Zabrana zvaničnicima EU da sede u upravnim telima, pooštravanje izvršenja sankcija i okvir za ograničenje cene nafte.

Pojačavanje napora na suzbijanju zaobilaženja sankcija preko trećih zemalja - EU bi ciljala te osobe.

RASTE PRITISAK EU! Osmi paket sankcija protiv Rusije

Tanjug

 

„Uvodimo novu kategoriju, u kojoj ćemo moći da stavimo na spisak pojedince ako zaobilaze sankcije. Na primer, ako kupe robu u Evropskoj uniji, unesu je u treću zemlju a zatim u Rusiju, to ce biti zaobilaženje sankcija i ti pojedinci mogu se naći na spisku sankcionisanih. Mislim da ce to imati veliki efekat odvraćanja”, rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je istakla da su dosadašnje sankcije EU teško pogodile režim ruskog predsednika Vladimira Putina.„One su mu otežale finansiranje rata i sada pojačavamo napore u tom pravcu”, rekla je zvaničnica EK.

Prema novom paketu sankcija koji je predložila Ursula fon der Lajen, a koji za  mora odobriti 27 zemalja članica EU-a, neki pojedinci i organizacije biće dodati na spisak sankcija, kao i neka ograničenja trgovine i uvoza nafte: de-SVIFTing Gazprombank, zabrana dijamanata, zabrana prodaje nekretnina u EU bilo kom državljanstvu/entitetu.

Pratite nas i na Telegramu!

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading