GDE CURI? Da li se sprema novi udarac na Evropu sa severnih mora?
Foto: Shutterstock

Mogućnost da je podmorska energetska i komunikaciona infrastruktura Evropske unije postala ruska meta mogla bi da natera armije evropskih zemalja da se pripreme za potpuno neočekivani novi front u ukrajinskom ratu, koji bi ih mogao dovesti u direktnu konfrontaciju sa ruskom mornaricom.

Velika Britanija već dugo izražava bojazan da bi ruske podmornice u Atlantskom okeanu i drugim severnim vodama mogle da pokušaju da gađaju podmorske internet kablove. Kao rezultat ovonedeljnih eksplozija, ovi strahovi izgledaju manje nategnuti i evociraju sećanja na vrhunac Hladnog rata, kada su NATO i sovjetske flote, a posebno njihove podmornice, igrale igru mačke i miša na Baltiku, sa visoki ulozi.

U znak da zemlje hitno preduzimaju dodatne mere predostrožnosti, norveški ministar za naftu i energetiku Terje Asland rekao je u utorak uveče nacionalnoj televiziji NRK da će „biti preduzeti koraci za povećanje spremnosti“ u vezi sa infrastrukturom za naftu i gas nakon razgovora između vlade, vojske, policije i operater.

Do curenja gasa iz gasovoda Severni tok došlo je dan nakon što su norveške vlasti pozvale na oprez nakon otkrivanja neidentifikovanih dronova u blizini naftnih i gasnih platformi. Međutim, još u julu je britanska kraljevska mornarica dala neobično eksplicitnu izjavu da su pratili ruske podmornice duž norveške obale.

Istrage o curenju gasovoda su u toku u Danskoj i Švedskoj, zemljama čije su teritorije najbliže mestima incidenta. Danska premijerka Mette Frederiksen nazvala je eksplozije namjernim napadom i "najozbiljnijim koliko može biti", ali nije identifikovala krivca. Švedska premijerka Magdalena Andersson je takođe izjavila da je „verovatno nameran čin, odnosno da je verovatno akt sabotaže“.

Čini se da su drugi evropski lideri već odlučili koga da okrive. „Danas smo se suočili sa aktom sabotaže“, rekao je u utorak poljski premijer Mateuš Moravjecki. Iako nije eksplicitno imenovao Rusiju, on je to nagovestio, dodajući da „ne znamo sve detalje onoga što se dogodilo, ali jasno vidimo da je reč o aktu sabotaže, povezan sa sledećim korakom u eskalaciji situacije. u Ukrajini."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

28.09.2022 15:32

To Amerikanci rade da bi Evropu sto vise nahuskali protiv Rusije