ITALIJA VRAĆA ISTRU I DALMACIJU?! Raste strah u Hrvatskoj zbog starih izjava nove italijanske premijerke
Foto: EPA/Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Ranije izjave Melonijeve o tome da bi Hrvatska trebalo da vrati Istru i Dalmaciju Italiji ponovo su probudili stare traume kod naših zapadnih komšija, koje se nadaju da su to samo izjave za sakupljanje političkih poena.

Ubici Titu oduzeti italijanski orden!

Ideje o vraćanju Istre i Dalmacije Italiji nije jedina tema s ovih prostora koja je zaokupila pažnju Melonijeve. Ona je, naime, pre nekoliko meseci objavila da se doživotnom predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu treba oduzeti orden Italijanske Republike.

- Apsurdno je da se čast ukazuje nekome ko je odgovoran za pokolj Italijana. Braća Italije su odavno predstavila predlog zakona kako bi se stalo na kraj ovoj sramoti. Žrtve pokolja i njihovi voljeni zaslužuju poštovanje i pravdu: odmah oduzeti orden Italijanske Republike maršalu Titu – navela je ona.

- Biće da sam uvek bila protiv ulaska Hrvatske u EU dok ne dođe do povratka imovine Esulima. Da ne govorim o povratku, direktno, Istre i Dalmacije - rekla je svojevremeno Melonijeva, koja je u međuvremenu te izjave zamenila zalaganjem za priznavanje zločina nad Italijanima u tim delovima Hrvatske nakon Drugog svetskog rata, te razvijanjem posebnih odnosa s preostalima koji tamo žive.

Zabrinuti i Slovenci

Ideje Melonijeve o vraćanju Istre pod suverenitet Italije zabrinule su i Slovence, s obzirom na to da ta država ima izlaz na Jadransko more u Piranskom zalivu. Uz nabrajanje teritorijalnih pretenzija i istorijskog konteksta koji je ona koristila, pojedini mediji u Sloveniji pitaju se da li bi trebalo da budu zabrinuti zbog nove italijanske premijerke.

Hrvatski mediji preneli su njene stare izjave o teritorijalnim pretenzijama, ali se zvanični Zagreb nije oglašavao o toj temi. Ipak, među komentarima medijskih napisa nije mali broj onih koji su zabrinuti da bi se, s obzirom na to da je u toku nova geopolitička podela sveta, tako nešto zaista i moglo dogoditi.

Interesantno je i da je stranka Braća Italije, na čijem čelu je Melonijeva, nastala iz Socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovale Musolinijeve pristalice nakon njegove smrti u aprilu 1945, podsećaju evropski mediji. Ona, doduše, insistira na tome da u njenoj stranci koja ima evroskeptični, nacionalistički hrišćanski program „nema mesta nostalgiji za fašizmom“. Mediji, ipak, podsećaju da je ranije govorila pozitivno o fašističkom diktatoru.

Doskora podržavala Putina

Donedavno je među uzorima Melonijeve bio i Vladimir Putin, koga je hvalila zbog „odbrane evropskih vrednosti i hrišćanskog identiteta“. Nakon početka rata u Ukrajini osudila je „Putinovu agresiju“.

Benito Musolini je bio dobar političar jer sve što je radio, radio je za Italiju - kaže Melonijeva, ali je tu retoriku u međuvremenu ublažila, govoreći da je diktator „napravio greške”.

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zoran

28.09.2022 08:48

Bravo i treba da vratite ono što ste ukrali