MISIJA USPELA! NASA je učinila nešto zaista neverovatno
Foto: Youtube/Printscreen

Američka svemirska agencija NASA ispisala je istoriju izvođenjem "prvog planetarnog testa za odbranu" Zemlje.

Naime, šeset meseci nakon lansiranja, NASA-ina svemirska letelica DART izvela je planirani udar sa svojom metom - asteroidom.

Vozilo "impaktor" u obliku kocke, otprilike veličine automata za piće sa dva pravougaona solarna niza, uletelo je u asteroid Dimorfos, veličine otprilike fudbalskog stadiona, a potom se samouništilo u oko 01.20h u noći između ponedjeljka i utorka po srednjeevropskom vremenu, na oko 11 miliona kilometara od Zemlje.

Finale misije je bilo testi sposobnost svemirske letelice da promeni putanju asteroida čistom kinetičkom silom, udarajući u objekat velikom brzinom.

To je bio prvi pokušaj na svetu da se promeni kretanje asteroida ili bilo kog nebeskog tela.

DART je lansiran raketom SpaceX u novembru 2021. godine.

Nebeska meta DART-a je asteroid prečnika oko 170 metara koji kruži oko pet puta većeg matičnog asteroida koji se zove Didimos kao deo binarnog para sa istim imenom, grčkom rečju za blizanca.

Nijedan objekat ne predstavlja stvarnu pretnju Zemlji, a naučnici NASA su rekli da njihov DART test ne može greškom da stvori novu egzistencijalnu opasnost.

Dimorfos i Didimos su mali u poređenju sa kataklizmičnim asteroidom Čiksulub koji je udario u Zemlju pre nekih 66 miliona godina, zbrisavši oko tri četvrtine biljnih i životinjskih vrsta na svetu, uključujući dinosauruse.

Prema naučnicima NASA i stručnjacima za planetarnu odbranu, manji asteroidi su daleko češći i predstavljaju veću teorijsku zabrinutost u bliskoj budućnosti, što čini da Didimos uparuje odgovarajuće ispitanike za njihovu veličinu.

Takođe, njihova relativna blizina Zemlji i konfiguracija dvostrukog asteroida čine ih idealnim za prvu misiju DART-a sa dokazom koncepta, skraćeno za test preusmeravanja dvostrukog asteroida.

 

 

Misija je predstavljala redak slučaj u kojem NASA svemirska letelica mora na kraju da se uništi da bi uspela.

DART je leteo direktno u Dimorfos brzinom od 24.000 km/h, udarajući ga dovoljno snažno da pomeri svoju orbitalnu stazu bliže svom većem pratećem asteroidu.

Kamere na udarnom elementu i na mini svemirskoj letelici veličine aktovke koja je puštena iz DART-a nekoliko dana unapried dizajnirane su da snime sudar i pošalju slike nazad na Zemlju.

DART je najnovija od nekoliko NASA misija poslednjih godina za istraživanje.

Prošle godine, NASA je lansirala sondu na putovanju do trojanskih asteroidnih klastera koji kruže u blizini Jupitera, dok je letelica OSIRIS-REk na putu nazad na Zemlju sa uzorkom prikupljenim u oktobru 2020. sa asteroida Bennu.

Dimorfos je jedan od najmanjih astronomskih objekata koji je dobio trajno ime i jedan je od 27.500 poznatih asteroida u blizini Zemlje svih veličina koje prati NASA. Iako se ne zna da nijedan predstavlja predvidivu opasnost za čovečanstvo, NASA procenjuje da mnogo više asteroida ostaje neotkriveno u blizini Zemlje.

NASA je celokupnu cenu projekta DART procenila na 330 miliona dolara, što je znatno ispod troškova mnogih najambicioznijih naučnih misija svemirske agencije.

Dva asteroida proletela jutros pored Zemlje

U razmaku od samo nekoliko sati, jutros su pored naše planete proletela dva asteroida, saopštila je Nasa, prenosi Tanjug.

Prvi asteroid nazvan „2019 BK4“, proleteo je oko 2.30 po srednjoevropskom vremenu, dok je drugi asteroid „2013 RV9“, proleteo oko 7.30, prenosi britanski Ekspres.

U trenutku prolaska, asteroid 2013 RV9, kako ga je nazvala Nasa, bio je udaljen od nas 6.842.740 km, što je relativno blizu u svemirskim relacijama.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading