PETER STANO: Srbija ne može jačati odnose s Rusijom u okolnostima agresije i zločina u Ukrajini
Jutjub/ EU Debates | eudebates.tv

Stano je za agenciju Beta rekao da EU poziva srpsko rukovodstvo da u procesu pristupanja Srbije EU obezbedi jaču usaglašenost njenih spoljnopolitičkih inicijativa i podrške Srbije međunarodnim vrednostima i nezavisnosti, suvernitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru međunarodno priznatih granica.

Na pitanje novinara u Briselu o sporazumu srpskog i ruskog ministarstva inostranih poslova o nastavku konsultacija, Stano je istakao da to "izaziva ozbiljnu zabrinutost".
"Mi to veoma ozbiljno imamo na umu i sad pratimo", podvukao je Stano.

Prema njegovim rečima "Srbija je sopstvenim odlukama odredila ulazak u članstvo EU kao svoj strategijski prioritet... a te odluke znače usaglašavanje s politikom EU, uključujući spoljnu i bezbednosnu politiku Unije".

MAĐARSKA PRKOSI EVROPSKOJ UNIJI - Alo.rs


Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je podvukao da je "Evropska unija bila veoma jasna kad su u pitanju njene partnerske zemlje, a posebno zemlje koje su u pregovorima o članstvu s Unijom, kao što je Srbija, da odnosi s Rusijom u ovim okolnostima ne mogu da se odvijaju na uobičajen način, dakle s režimom koji čini toliko zločina i nepočinstava".

Stano je ponovio stav EU da je Rusija izvršila ilegalnu agresiju na Ukrajinu i da ruske snage čine zločine protiv ukrajinskog stanovništva i još je pojačala sukob delimičnom mobilizacijom i ilegalnim referendumima za pripajanje delova ukrajinske teritorije.

Sa susreta Putina i Lukašenka: Zapad je dužan da se prema Rusiji odnosi s poštovanjem - Alo.rs

- U takvim okolnostima smo svedoci da je srpsko ministarstvo inostranih poslova potpisalo sporazum o redovnim konsultacijama s ministarstvom inostranih poslova zemlje koja čini ta dela, što je veoma jasan znak da želi da osnaži njihove odnose i da još ojača odnose Srbije i Rusije i to izaziva ozbiljnu zabrinutost - ukazao je Stano.

Naravno, Evropska Unija dobro zna da ovo nije nikakav sporazum, već da je u pitanju stara stvar. I brojne druge EU zemlje i dan danas imaju na snazi mnoge sporazume sa Rusijom. Trgovina i dalje teče. 

Očigledno se samo tražio povod da se na Srbiji pokažu mišići.

Pratite nas i na Telegramu!

Komentari (1)

Loading
micko

26.09.2022 15:47

Koji agresor je bombardovao Srbiju 1999 g.??????