UDARNO! POSTIGNUT DOGOVOR Ujedinjeni Arapski Emirati snabdevaju Nemačku gasom i dizelom
Foto: Shutterstock/EPA/CLEMENS BILAN

Ministar industrije Emirata Sultan Ahmed Al Džaber nazvao je to „značajnim novim sporazumom“ koji „jača brzo rastuće energetsko partnerstvo između UAE i Nemačke“ dok je potpisivao sporazum, čemu je svedočio kancelar Olaf Šolc, izvestila je državna novinska agencija UAE VAM.

Šolc boravi u poseti UAE, gde se sastao sa predsednikom Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom Al-Nahjanom. Šolc je rekao da "pozdravlja" sporazum o "energetskoj bezbednosti", dodaju iz VAM.

Kao deo sporazuma, UAE će obezbediti „LNG (tečni gas) za isporuku krajem 2022. godine, koji će se koristiti za puštanje u rad nemačkog plutajućeg terminala za uvoz LNG u Brunsbutelu”, luci u Severnom moru, dodaje se u saopštenju.

Državna naftna kompanija UAE "ADNOC" završila je svoju prvu direktnu isporuku dizela u Nemačku ranije ovog meseca i „isporučivaće do 250.000 tona dizela mesečno 2023. godine“, navodi se u saopštenju.

Nemački lider obilazi Zaliv u nadi da će zaključiti nove energetske sporazume za zamenu ruskih snabdevanja i ublažavanje energetske krize koja je rezultat invazije Moskve na Ukrajinu.

Šolc se juče u Džedi sastao sa saudijskim prestolonaslednikom, princom Mohamedom bin Salmanom, a kasnije danas treba da odleti u Katar, zemlju bogatu gasom, na razgovore sa emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Tanijem.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading